Veel jonge patiënten die kampen met klachten als rusteloosheid, moeheid en hartritmestoornissen, blijkt de pepdrank de boosdoener.

De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde pleit voor een verbod op de verkoop van energiedrankjes aan jongeren onder de 18 jaar, zo stond in  het Algemeen Dagblad op maandag 15 januari. Bij veel jonge patiënten die zich melden met klachten als rusteloosheid, moeheid en hartritmestoornissen, blijkt de pepdrank de boosdoener.

Kinderarts Brita de Jong-Van Kempen is kinder- en jeugdarts in Medisch Centrum Leeuwarden en lid van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. “Het onderwerp is actueel. In november 2017 is een factsheet gepubliceerd, waarin de Nederlandse kinderartsen de feiten én de bezwaren op een rij zetten”, aldus De Jong. “Wij vinden het heel belangrijk dat de media aandacht besteden aan de schadelijke invloed van energiedrankjes op kinderen. Het is geen onschuldig drankje!”

Bij kinderen met teveel alcohol zijn oorzaak en gevolg direct duidelijk. De meeste problemen met energiedrankjes worden door scholen gesignaleerd; zij zien onrustige kinderen die zich niet kunnen concentreren.

Aantal patiënten
De Spoedeisende Hulp in Leeuwarden behandelt ongeveer 3.000 kinderen per jaar. Bij de registratie van de oorzaak van hun zorgvraag, wordt alcohol wel geregistreerd, maar energiedrankjes niet. Brita de Jong: “We zien wel kinderen met bijvoorbeeld hartritmestoornissen binnenkomen. Als je als arts dóórvraagt, blijkt dat energiedrankjes daarin een rol kunnen spelen."

Bewustwording
Concrete cijfers zijn er nog niet. Daarvoor zijn bewustwording en registratie belangrijk, meldt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. De kinderartsen signaleren steeds vaker gevolgen van energiedrankjes en vinden dat kinderen en ouders zich hiervan bewust moeten zijn.