Gebruik van indifferente middelen in combinatie met corticosteroïden lijkt de benodigde hoeveelheid corticosteroïd te verminderen

Van de circa 2 miljoen gebruikers van eczeemmiddelen in 2023 gebruikten ongeveer 1,5 miljoen mensen een corticosteroïd op de huid. Hoewel een behandeling in combinatie met een indifferent middel wordt aangeraden, ontbreekt dit bij bijna 1 miljoen mensen. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

Volgens de NHG-Standaard Eczeem is de eerste stap in de behandeling van mild eczeem het gebruik van een verzachtende en beschermende crème of zalf, de zogeheten indifferente middelen. De volgende stap is het daaraan toevoegen van een lokaalwerkend corticosteroïd. Bij matig of ernstig eczeem wordt meteen met een lokaal corticosteroïd gestart naast een indifferent middel. Als volgende stap beschrijft de multidisciplinaire richtlijn Constitutioneel Eczeem het gebruik van orale systemisch werkende afweeronderdrukkers.

Sinds 2018 is in de behandeling van ernstig eczeem een volgende stap toegevoegd: injecties met de biological dupilumab.

De SFK keek naar voorschriften van alleen huisartsen en dermatologen. Een deel van de eczeemmiddelen wordt voor meer aandoeningen gebruikt, zoals bijvoorbeeld bij psoriasis, en de SFK kan aandoeningen niet onderscheiden. In 2023 verstrekten openbaar apothekers aan zo’n 2 miljoen mensen een geneesmiddel dat ook wordt gebruikt bij de behandeling van eczeem. Dit aantal is al een aantal jaar vrij stabiel. Van hen gebruikten 1 miljoen personen indifferente middelen; 1,5 miljoen een corticosteroïd op de huid en ongeveer 20.000 een afweeronderdrukker of biological. Ongeveer 600.000 mensen gebruikten middelen uit meerdere groepen.

Combinatie
Gebruik van indifferente middelen in combinatie met corticosteroïden lijkt de benodigde hoeveelheid corticosteroïd te verminderen. Het is daarom van belang naast de behandeling met corticosteroïden op de huid, ook een indifferente crème of zalf te gebruiken.

Van de 1,5 miljoen gebruikers van een corticosteroïd op de huid, gebruikte een half miljoen ook een indifferent middel volgens verstrekkingsgegevens van de apotheek. Met de indicator ‘MBW_1 Indifferente crème bij start met dermale corticosteroïden’ in de KISS Matrix zijn de patiënten te identificeren met een eerste uitgifte van een corticosteroïdcrème zonder een aflevering van een indifferent middel in de dertig dagen ervoor of erna.

Bron: SFK