"Ervaringsdeskundigen met een verstandelijke beperking kunnen betekenisvol bijdragen aan een kennismaking van mens-tot-mens in een zorgcontext.
Zij hebben een specifieke inbreng die zorgprofessionals missen." Dit concludeert Dr. Gustaaf Bos, een van de VUmc-onderzoekers die betrokken waren bij de opleiding tot ervaringsdeskundige. Maandag 29 mei reikte Cordaan de eerste certificaten uit aan deelnemers die deze opleiding succesvol hebben afgesloten.
Cordaan startte in 2016 de opleiding voor ervaringsdeskundigen met een verstandelijke beperking. Het leerprogramma bestaat uit trainings- en reflectiesessies en het uitvoeren van opdrachten of stages. De opdrachten variëren van het geven van presentaties en workshops in bijvoorbeeld beroepsonderwijs en zorgorganisaties, tot advies geven in begrijpelijke vormen van communicatie en deelname aan dialoogsessies. Het programma sluit aan bij de talenten van de ervaringsdeskundigen, en probeert deze waar mogelijk te versterken.
Gustaaf Bos van VUmc deed samen met twee co-onderzoekers - die tevens zorg afnemen bij Cordaan - onderzoek naar de opleiding. Zij keken enerzijds naar wat het betekent voor deelnemers om hieraan mee te doen, anderzijds wilden zij inzicht krijgen in de motieven, doelstellingen en percepties van de opdrachtgevers, en evalueren in hoeverre de inzet van ervaringsdeskundigen hun behoeften heeft voldaan. Conclusie van het onderzoek: mensen met een verstandelijke beperking kunnen goed als ervaringsdeskundigen aan de slag. Zij adviseren zorg- en onderwijsinstellingen bijvoorbeeld over hoe zij hun werkzaamheden meer op de doelgroep af kunnen stemmen. Opdrachtgevers zijn zeer tevreden zijn over de inzet van de ervaringsdeskundigen, en zijn bereid om eventueel te betalen voor hun toekomstige activiteiten. Inmiddels hebben vijf van de tien getrainde ervaringsdeskundigen betaald werk.
Bron: VUmc