Twee jaar lang volgden de wetenschappers een groep van ruim 350 patiënten die bij een leefstijlcoach kwamen.
Patiënten met overgewicht die begeleid worden door een leefstijlcoach bewegen uiteindelijk meer, eten een stuk gezonder en hebben minder last van het gevreesde jojo-effect. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht/Maastricht UMC+, in samenwerking met de Universiteit van Tilburg en zorgverzekeraar CZ. Twee jaar lang volgden de wetenschappers een groep van ruim 350 patiënten die bij een leefstijlcoach kwamen. Woensdag 18 april presenteerden zij hun eindrapport.
Gezonder leven
Niet alleen mensen met obesitas deden mee aan het onderzoek, maar ook mensen met overgewicht in combinatie met een verhoogd risico op diabetes, hart- en vaatziekten of hoge bloeddruk. De onderzochte patiënten volgden groepssessies en kregen individuele coaching. Na twee jaar blijkt nu dat de leefstijlcoach deze mensen daadwerkelijk hielp gezonder te leven. "Ze weten het gedrag te veranderen", aldus promovenda Celeste van Rinsum. "Mensen gingen gezonder eten, meer bewegen, voelden zich fitter en energieker." Gemiddeld vielen de deelnemers blijvend 2,2 kilo af.
Motivatie
Het is voor het eerst dat de aanpak van een leefstijlcoach wetenschappelijk is onderzocht. Een belangrijk verschil met andere professionals is dat leefstijlcoaches de mensen zelf laten beslissen hoe ze hun leven willen veranderen. "Ze zorgen voor motivatie bij de patiënten", merkt Van Rinsum. "En in plaats van dat het leefpatroon in één keer omgaat, zetten ze kleine stapjes om het gedrag te veranderen." Nu de onderzoekers hebben aangetoond dat deze werkwijze een bijdrage kan leveren in de strijd tegen obesitas is de kans groot dat de leefstijlcoach vanaf volgend jaar in de basisverzekering komt, voorspelt Van Rinsum.