In Nederland is geen inhaleerbare insuline beschikbaar

Amerikaanse wetenschappers zijn enthousiast na hun onderzoek met inhaleerbare insuline. Dit is insuline die je inademt. Veel deelnemers met diabetes type 1 kregen een betere bloedglucose.

Inhaleerbare insuline is een poeder. Je ademt het in door je mond (= inhaleren). De insuline komt vanuit de longen in het bloed. De insuline heet Afrezza en is van het bedrijf MannKind. Dit middel is in Amerika al een paar jaar beschikbaar. Er gebeurt nog onderzoek naar. De fabrikant kwam laatst met nieuwe resultaten. 

Inhaleerbare insuline vergeleken met gewone behandeling 
Het onderzoek INHALE-3 is gedaan met 123 volwassenen met diabetes type 1. De helft van de deelnemers gebruikte ongeveer 4 maanden inhaleerbare insuline. Dit is snelwerkende insuline. Ze spoten ook nog langwerkende insuline. De andere helft van de deelnemers hield hun gewone behandeling met insuline via een pomp of injecties. 

Lagere HbA1c en betere Time in Range door inhaleerbare insuline 
De onderzoekers bekeken na 17 weken de bloedglucose van de twee groepen. Dit was het resultaat: 

  • Met inhaleerbare insuline had 24% van de mensen een Time in Range (tijd in doelbereik) van meer dan 70%. Bij de normale behandeling was dit 13% van de groep.  
  • Hadden deelnemers bij het begin van het onderzoek een HbA1c-waarde van 53 mmol/mol of hoger? Met inhaleerbare insuline bereikte 21 procent van hen een waarde onder de 53 mmol/mol. Met de gewone behandeling lukte dit niemand.  

Inhaleerbare insuline werkte niet bij iedereen goed 
Meer dan de helft van de mensen met inhaleerbare insuline wilde deze ook na het onderzoek blijven gebruiken. Maar het werkte niet bij iedereen goed. Ongeveer een kwart van de deelnemers met inhaleerbare insuline kreeg namelijk juist een iets hogere HbA1c-waarde. Dit komt misschien doordat deze deelnemers minder inhaleerbare insuline gebruikten dan nodig was, denken de wetenschappers. 

Verder onderzoek bij kinderen en zwangerschap 
De inhaleerbare insuline is nu bedoeld voor mensen met diabetes type 1 en type 2. De fabrikant gaat nu onderzoek doen bij meer groepen mensen met diabetes. Bijvoorbeeld bij kinderen, en tijdens de zwangerschap. De inhaleerbare insuline is trouwens niet geschikt voor mensen met longproblemen. Ook mensen die roken mogen het niet gebruiken.

Inhaleerbare insuline nog niet in Nederland 
Al een hele tijd zijn fabrikanten bezig met inhaleerbare insuline. Dit ging niet altijd goed. Er waren veel bijwerkingen. Uiteindelijk bracht MannKind in 2017 opnieuw inhaleerbare insuline op de markt. In de Verenigde Staten is deze te krijgen. En ook in sommige andere landen zoals Brazilië. In Nederland is geen inhaleerbare insuline beschikbaar. Het is onduidelijk of en wanneer dit er komt. Bekijk uitleg hierover bij JDRF (de 5e vraag).

Bron: Diabetes.nl