De implementatie van de elektronische gegevensuitwisseling zal echter nog de nodige tijd (jaren) vergen

De herziene Richtlijn overdracht medicatiegegevens is in februari 2020 ingeschreven als kwaliteitsstandaard in het Register van het Zorginstituut. Deze Richtlijn is opgesteld door 24 organisaties van onder meer artsen, apothekers, cliënten, verpleegkundigen en verzorgenden, en zorgorganisaties. ActiZ was hier ook bij betrokken. De implementatie van de elektronische gegevensuitwisseling zal echter nog de nodige tijd (jaren) vergen. Daar wordt op landelijk niveau aan gewerkt.

Doel
De Richtlijn moet de medicatieveiligheid gaan vergroten, oa door het elektronisch uitwisselen van medicatiegegevens in de keten van huisartsenzorg, apotheken en ziekenhuizen tot verpleeghuiszorg, thuiszorg en trombosediensten. De bedoeling is dat alle betrokkenen hierdoor over de relevante actuele medicatiegegevens van de cliënt beschikken bij het voorschrijven, verstrekken of toedienen van medicatie. Voor de elektronische uitwisseling worden informatiestandaarden ontwikkeld.

Inhoud
De Richtlijn omschrijft de verantwoordelijkheden van artsen, apothekers, cliënten, zorgaanbieders en toedieners. Nieuw is dat de rol van de toedieners is opgenomen in de Richtlijn; het betekent dat (wijzigingen in) medicatiegegevens ook digitaal voor de toediener beschikbaar zijn. Dat moet een aantal problemen in de huidige situatie gaan oplossen, zoals beschikbaarheid van de toedienlijst, ook na ontslag uit het ziekenhuis. Verder is de benodigde basisset medicatiegegevens uitgebreid. Een andere verbetering is dat -naast de voorgeschreven en verstrekte medicatie- geneesmiddelen worden geregistreerd die iemand al gebruikt.

Implementatie
Het zal een aantal jaren kosten om de Richtlijn te implementeren en de beoogde elektronische uitwisseling van medicatiegegevens te realiseren, met name het ICT-deel. Daarbij vervult Nictiz (Nederlands ICT-instituut in de zorg) een belangrijke rol, samen met branche- en beroepsverenigingen. Er wordt overlegd met softwareleveranciers, om te komen tot informatiestandaarden. Er is een landelijk master-implementatieplan, daarnaast wordt de komende tijd gewerkt aan implementatieplannen per sector.

In de Veilige principes is de overdracht van de medicatiegegevens onderdeel van de stappen. In de Veilige principes wordt verwezen naar de ‘geldende Richtlijn’. Dat is vanaf nu dus de herziene richtlijn.

Extra informatie
Kwaliteitsstandaard 'Overdracht van medicatiegegevens in de keten'
Kwaliteitsstandaard medicatieoverdracht verbetert patiëntveiligheid