Belangrijkste argumenten om het vaccineren van volwassenen te versnellen zijn de gezondheidsrisico's voor de hele bevolking, maar met name de kwetsbare groepen

Nederland loopt achter op andere Europese landen als het gaat om vaccinaties voor volwassenen. De overheid is te traag met besluitvorming over investeringen en implementatie van vaccins. Daardoor lopen vooral kwetsbare groepen, zoals ouderen en mensen met een chronische aandoening, onnodige risico’s op infectieziekten met mogelijk ernstige complicaties. Een brede coalitie van zorgprofessionals, patiënten- en ouderenorganisaties roept nu de overheid op om het vaccineren te versnellen. Aan de start van de Europese Immunisatieweek, publiceerden zij 28 april in TROUW een pamflet: Vooruit met Vaccineren. Dit moet de overheid duidelijk maken dat er haast geboden is en zij in gesprek moeten gaan met de coalitiepartners om het vaccinatiebeleid voor volwassenen vlot te trekken.

Belangrijkste argumenten van de coalitiepartners om het vaccineren van volwassenen te versnellen zijn de gezondheidsrisico's voor de hele bevolking, maar met name de kwetsbare groepen. “Vaccineren is een bewezen effectief en veilig middel om ziekte en sterfte te voorkomen. Waarom wachten als we nu al bescherming kunnen bieden? Een infectieziekte kan niet alleen leiden tot lange ziekteperiodes, maar ook tot uitval op het werk en hogere druk op de zorg,” aldus Ted van Essen, voorzitter Nederlandse Immunisatie Stichting.

"Vaccineren doe je niet alleen voor jezelf, maar voor elkaar. Elke vaccinatie draagt bij aan de bescherming van kwetsbaren en voorkomt dat ernstige infectieziekten terugkeren. Als artsen zien wij dagelijks hoe belangrijk het is dat iedereen die kan, bijdraagt aan deze collectieve bescherming—zo blijven óók degenen die niet gevaccineerd kunnen worden veilig, én beschermen we mensen die in hun werk, zoals in de zorg, risico lopen. Daarom is het essentieel dat de overheid nu snel handelt om vaccins breed toegankelijk te maken," legt Sylvia van der Burg, lid Federatiebestuur KNMG, uit.

In andere Europese landen zoals Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zijn vaccinatieprogramma’s voor volwassenen reeds in volle gang. “Het is een land als het onze onwaardig en niet te rechtvaardigen dat kwetsbare groepen, zoals ouderen en mensen met een chronische aandoening, langer moeten wachten op essentiële vaccins die hen kunnen beschermen tegen ernstige infecties als complicatie,” stelt Margriet Schneider, voorzitter Samenwerking Infectieziekten.

Oproep aan de overheid

Met het pamflet vraagt de coalitie de overheid om:

  • Een versnelling in de besluitvorming rondom vaccinatieprogramma’s voor volwassenen.
  • Structurele financiering voor volwassenenvaccinatie, vergelijkbaar met het Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen.
  • Gerichte acties en activiteiten mogelijk maken om de vaccinatiebereidheid onder risicogroepen te verhogen.
  • Vaccinatie dicht bij huis mogelijk maken

De Europese Immunisatieweek, die jaarlijks plaatsvindt in de laatste week van april, benadrukt het belang van vaccinatie op alle leeftijden. De coalitie verwacht dat de oproep Vooruit met Vaccineren, een extra stimulans is voor beleidsmakers om tot actie over te gaan.

Donderdag 24 april zijn de coalitiepartners bijeen gekomen om te praten over de noodzakelijke vervolgstappen om vaccinatie voor volwassenen te versnellen. Zij nodigen de overheid graag binnenkort uit om met hen in gesprek te gaan en gezamenlijk te werken aan een effectief en toekomstbestendig vaccinatiebeleid.

De coalitie bestaat uit artsenfederatie KNMG, apothekersorganisatie KNMP, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland, Beroepsvereniging van en voor Physician Assistants, Nederlandse Vereniging voor Doktersassistenten, Nederlandse Vereniging voor Praktijkondersteuners, Nederlandse Vereniging voor Infectieziektebestrijding, Long Alliantie Nederland, Stichting Nationaal Netwerk Inclusieve Zorg, ActiZ, Samenwerking Infectieziekten, Nederlandse Immunisatie Stichting, Aidsfonds, Longfonds, Stichting voor Afweerstoornissen, Stichting Pijn na Gordelroos, ANBO-PCOB, Senioren Netwerk Nederland en Senioren Brabant-Zeeland.

Meer informatie kunt u vinden in de bijlage of op www.vooruitmetvaccineren.nu

Kijk hier voor het pamflet

Bron: Public Eyes BV