Het is de tweede editie van deze overzichtspublicatie die een inkijk biedt bij zorgorganisaties

Eind april 2019 verscheen ‘Zicht op vernieuwing 2’. Binnenkijken bij vernieuwers van de verpleeghuiszorg: inzichten, voorbeelden en overdenkingen.’ Het is de tweede editie van deze overzichtspublicatie die een inkijk biedt bij zorgorganisaties die actief betrokken zijn in de beweging ‘Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg, van regels naar relaties’.

Net als de eerste editie die in juni 2018 verscheen – geeft 'Zicht op Vernieuwing 2' een beeld van de uitdagingen, dilemma’s en hoofdbrekens waar zorgorganisaties mee te maken krijgen die besloten hebben zorg te bieden waarin niet de regels maar de mensen voorop staan. Maar de vele betrokkenen die voor deze publicatie geïnterviewd zijn vertellen ook met groot enthousiasme over de successen die zij behaald hebben en de acties die daaraan bijgedragen hebben.

Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg
In ‘Zicht op vernieuwing 2’ zijn bijdragen opgenomen van zeven van de bijna vijftig zorgorganisaties die nauw betrokken zijn in de beweging: Carintreggeland, Cicero Zorggroep, DSV |verzorgd leven, Kalorama, Volckaert, Woonzorggroep Samen en ’t Zorghuus. Al deze organisaties vernieuwen vanuit hun eigen context en geven dus ook op hun eigen manier vorm aan relatiegerichte zorg. Het zijn verhalen van bestuurders en leidinggevenden over het vernieuwingsproces en verhalen van medewerkers, familieleden en vrijwilligers over wat zij zien gebeuren in de praktijk van alledag. Daarnaast zijn nieuwe ‘overdenkingen’ opgenomen die tot stand gekomen zijn door in grote lijnen te kijken naar wat opvalt in de vernieuwing.