Het betreft klinisch onderzoek dat onder de wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen (WMO) valt

Vanwege de coronacrisis is het merendeel van het klinisch onderzoek dat werd uitgevoerd on hold gezet. Nu het kabinet overgaat tot een stapsgewijze versoepeling van de beperkende maatregelen en de reguliere zorg weer (langzaam) op gang komt, wordt het in Nederland mogelijk om stapsgewijs klinisch onderzoek dat on hold was gezet, niet zijnde klinische onderzoek in CRU’s, weer te starten of nieuw klinisch onderzoek te starten. Om klinisch onderzoek weer te mogen (her)starten moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Het betreft klinisch onderzoek dat onder de wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen (WMO) valt.

De voorwaarden (zie hieronder) zijn opgesteld door de IGJ in samenwerking met de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) en met inbreng van relevante veldpartijen.

Het Europees richtsnoer, de adviezen en voorwaarden van de CCMO en de onderwerpen in het eerder door de IGJ opgestelde document (zie hieronder) zijn onverminderd van kracht voor zover niet behandeld in onderstaand document. In het eerdere document van de IGJ vindt u verwijzingen naar alle relevante documenten en informatie.

Documenten
Coronavirus (COVID-19): impact op het verrichten en uitvoeren van klinisch onderzoek dat onder de Wet medischwetenschappelijk onderzoek met mensen (WMO) valt

Voorwaarden (her)start klinisch onderzoek, niet zijnde klinisch onderzoek op CRU’s