ERC Starting Grants worden jaarlijks uitgereikt aan veelbelovende wetenschappers die aan het begin van hun carrière staan

Criminoloog Frederike Ambagtsheer en kinderarts Romy Gaillard van het Erasmus MC krijgen beiden een Starting Grant van de European Research Council (ERC). Ze gebruiken de beurs van 1,5 miljoen euro voor onderzoek naar orgaanhandel en de embryonale oorsprong van hart- en vaatziekten.

Criminoloog Frederique Ambagtsheer gebruikt de beurs voor onderzoek naar het faciliteren, verhullen en witwassen van illegale niertransplantaties. ‘Over orgaanhandel heerst de hardnekkige mythe van een ondergrondse misdaad die ver verwijderd is van de medische sector en andere legale dienstverleners. Onderzoek wijst echter uit dat ziekenhuizen, klinieken, hotels, banken, advocaten- en notariskantoren en andere legale organisaties nauw betrokken zijn bij facilitering van orgaanhandel’, legt ze uit.

Met nieuw onderzoek willen Ambagtsheer en haar team begrijpen hoe, waar en waarom medische en legale dienstverleners, bewust dan wel onbewust, bijdragen aan het faciliteren, verhullen, witwassen en continueren van illegale niertransplantaties. Daarnaast onderzoekt het team wat de implicaties hiervan zijn voor beleid en regelgeving.

Het team doet online onderzoek, kwalitatief veldwerk in ‘hotspots’ en analyseert strafzaken in diverse landen, waaronder Costa Rica, Turkije, Thailand en het Verenigd Koninkrijk. Ambagtsheer is verbonden aan het Erasmus MC Transplantatie Instituut en zal dit onderzoek uitvoeren in samenwerking met de afdeling Law, Society and Crime van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Aanstaande ouders met obesitas
Kinderarts-epidemioloog Romy Gaillard zet de ERC Starting Grant in voor onderzoek naar de embryonale oorsprong van hart- en vaatziekten. Ze richt zich specifiek op verbetering van de preventieve zorg voor aanstaande ouders met obesitas. ‘Obesitas verhoogt het risico op complicaties tijdens de zwangerschap en kinderen van ouders met obesitas hebben een sterk verhoogd risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten gedurende het leven. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel, waarbij hart- en vaatziekten van generatie op generatie worden doorgegeven’, legt Gaillard uit.

Gaillard brengt eerst de zogeheten ‘obesogene’ omgeving waarin het ongeboren kind en de placenta zich ontwikkelen in kaart. Deze omgeving wordt gevormd door de gezondheid, leefstijl en stofwisseling van de aanstaande ouders in de periode rondom de bevruchting en de vroege zwangerschap. In een Europese samenwerking zal Gaillard artifical intelligence-modellen ontwikkelen om vanaf de start van het leven te voorspellen welke kinderen van ouders met obesitas een verhoogd risico op complicaties hebben.

De inzichten uit haar project zal Gaillard vertalen naar een nieuw, Europees, interactief platform voor zorgverleners om in de allereerste fase van het leven een risico-inschatting te kunnen maken op basis van het profiel van aanstaande ouders. ‘Zo kunnen ze gerichte preventiestrategieën toepassen, waar en wanneer noodzakelijk.’

ERC Starting Grant
ERC Starting Grants worden jaarlijks uitgereikt aan veelbelovende wetenschappers die aan het begin van hun carrière staan. De beurs van 1,5 miljoen euro geeft hen de mogelijkheid hun eigen projecten starten, teams te vormen en hun beste ideeën na te streven. Dit jaar investeert de European Research Council 780 miljoen euro in 494 onderzoekers.

Bron: Erasmus MC