Deze systematiek ondersteunt de patiënt en/of diens verzorgers bij het op het juiste moment innemen van de juiste medicatie
Apotheken kunnen pas sinds vijf jaar bij de declaratie onderscheid maken tussen medicatierollen voor periodes van één, twee of drie weken. Het aantal verstrekkingen van geneesmiddelen in medicatierollen nam daarna af. De totale hoeveelheid geneesmiddelen die in die rollen wordt verstrekt, blijft wel toenemen. Dat schrijft de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.
Voor patiënten met ordeningsproblemen bieden apotheken de mogelijkheid om medicatie in een medicatierol geleverd krijgen. In deze zogeheten geïndividualiseerde distributievormen (GDV), ook wel weekleveringen of Baxterrollen genoemd, verpakken de apotheken – ondersteund door een geautomatiseerd proces – de geneesmiddelen per innamemoment. Daarbij worden de etiketten voorzien van patiënt- en geneesmiddelgegevens, alsmede van inname-instructies. Deze systematiek ondersteunt de patiënt en/of diens verzorgers bij het op het juiste moment innemen van de juiste medicatie.
Tarieven
Met de invoering van gedifferentieerde prestaties voor de farmaceutische zorg in juli 2008 kregen apothekers voor het eerst de mogelijkheid om binnen hun declaratie onderscheid te maken tussen ‘gewone’ uitgiftes en uitgiftes in medicatierollen. Er was toen één prestatie met één bijbehorend maximumtarief beschikbaar. Pas sinds 2014 kunnen apothekers onderscheidende declaratiecodes hanteren voor de levering van medicatierollen voor één, twee of drie weken.
Het aantal medicatierollen voor twee weken kreeg pas in 2016 enige omvang. In het eerste kwartaal van dat jaar kwam het aandeel van alle geneesmiddelen in GDV’s – uitgedrukt in standaarddagdoseringen (DDD) – dat in rollen voor twee weken werd uitgeleverd, voor het eerst boven de 10%. Dit is inmiddels, in het derde kwartaal van 2019, gestegen tot 63%. Medicatierollen voor drie weken worden nog maar beperkt gebruikt. Het gaat daarbij om 2% van alle DDD’s in medicatierollen.
In lijn met bovenstaande neemt ook het aantal mensen toe, aan wie apotheken de medicatie in rollen voor twee weken verstrekken. In het eerste kwartaal van dit jaar was dat aantal voor het eerst groter dan het aantal mensen dat een medicatierol voor één week ontving. In totaal kregen in het derde kwartaal van 2019 bijna 450.000 mensen hun medicatie in medicatierollen geleverd. Dat aantal is in de afgelopen jaren licht gestegen, net als de totale hoeveelheid DDD’s aan geneesmiddelen dat in medicatierollen wordt verstrekt. Overigens hebben cijfers op deze pagina uitsluitend betrekking op mensen die thuis wonen, of ‘zelfstandig’ in een verzorgingshuis.
Zorgkosten per DDD
Zorgverzekeraars stimuleren apothekers voor meerdere weken af te leveren. Voor de levering van een medicatierol voor twee weken kregen apotheken in 2019 gemiddeld 86% meer vergoed dan voor de levering van een rol voor één week. Voor de levering voor drie weken komt daar gemiddeld nog eens 91% van de vergoeding voor één week bij.
Deze gemiddelde tarieven leiden wel tot een lagere vergoeding voor de farmaceutische zorgkosten per DDD van geneesmiddelen die in medicatierollen worden verstrekt. Sinds begin 2014 zijn deze kosten met gemiddeld 5,2%, oftewel € 0,02 per DDD, gedaald.