De NPO zet bij deze debatten een tolk Nederlandse Gebarentaal in

De verkiezingen komen eraan en daarmee ook een aantal grote verkiezingsdebatten. De NPO zet bij deze debatten een tolk Nederlandse Gebarentaal in. Het NOS journaal van 20.00 uur blijft de NPO uitzenden met een gebarentolk. Ook het NOS jeugdjournaal is vanaf 1 maart te zien met een tolk Nederlandse Gebarentaal. Hiermee komt een volledig toegankelijk media-aanbod weer een stap dichterbij.

Stap in de goede richting maar er moet meer
Samen met andere belangen-, expertise- en kennisorganisaties zet Ieder(in) zich al langer in om het audiovisuele aanbod in de media meer toegankelijk te maken. Deze besluiten van de NPO zien wij dan ook als mooie stappen in de goede richting. We blijven ons inzetten om het nóg beter te regelen. Zo is het belangrijk dat er voor het hele media-aanbod wettelijke minimumpercentages komen voor vertaling in Nederlandse Gebarentaal en voor audiodescriptie (beschrijving van het beeld in gesproken woord). Deze minimum percentages gelden nu alleen voor ondertiteling.

Tolk Nederlandse Gebarentaal te zien via NPO Nieuws
De slotdebatten zijn op 16 maart op NPO 1 van 19.00 tot 19.50 uur met de kleine partijen en van 20.35 tot 21.50 uur met de grote partijen. Op zondag 14 maart is er voor de jeugd op NPO 3 een speciaal NOS Jeugdjournaal-verkiezingsdebat. Deze debatten zijn allemaal via NPO Nieuws te volgen met gebarentolk.

De tolk is in al deze gevallen te zien op het kanaal NPO Nieuws, dat voor iedereen live is te volgen via NPO.nl en de NPO-app. Ook is het kanaal te vinden bij alle media-aanbieders, via de volgende kanaalnummers:

Ziggo: kanaal 501
KPN: kanaal 43
Telfort: kanaal 43
XS4ALL: kanaal 43
Delta: kanaal 39
Caiway: kanaal 60
TELE2: kanaal 209
Kabelnoord: kanaal 50
T-Mobile thuis: kanaal 260
Youfone: kanaal 33

Meer over de Ieder(in) lobby over toegankelijke audiovisuele media
Wil je weten wat Ieder(in) en haar leden en netwerkpartners nog meer willen bereiken, lees dan ons Position Paper ‘Toegankelijke audiovisuele media voor mensen met een beperking en ouderen’. Daarin staat precies beschreven welke toegangsdiensten en randvoorwaarden nodig zijn voor een Mediawet die aansluit bij het VN-verdrag Handicap en bij de Europese richtlijn voor audiovisuele mediadiensten. Of neem eens een kijkje in ons lobbydossier hierover op: https://iederin.nl/tag/televisie/

Position paper Toegankelijke audiovisuele media voor mensen met een beperking en oudere