De laatste vijf jaren is het aandeel van huidpreparaten toegenomen, ten koste van orale preparaten
Openbare apotheken verstrekten in 2023 6,6 miljoen keer een apotheekbereiding, een aantal dat de laatste jaren vrij stabiel is. De laatste vijf jaren is het aandeel van huidpreparaten toegenomen, ten koste van orale preparaten. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
De farmaceutische industrie voorziet niet in alle geneesmiddelen. Bepaalde stoffen die effectief zijn bij een ziekte zijn niet altijd als geregistreerd geneesmiddel beschikbaar. Daarnaast zijn sommige geregistreerde geneesmiddelen niet altijd in de juiste sterkte of vorm te verkrijgen. In deze gevallen kan een apotheek zelf geneesmiddelen bereiden, of door een andere apotheek laten bereiden.
Van alle verstrekkingen van vergoedbare en niet-vergoedbare middelen betrof 2,8% een apotheekbereiding. Hoewel dat aandeel beperkt is, kregen daarmee ruim 2,2 miljoen mensen in 2023 een of meerdere keren een apotheekbereiding. Dit is een stijging van 8,6% ten opzichte van 2019. In 2023 verstrekten openbare apotheken in totaal 6,6 miljoen keer een apotheekbereiding, waarmee het aantal verstrekkingen praktisch gelijk was aan dat in 2019.
Apotheekbereidingen voorzien vooral in een behoefte aan huidpreparaten en orale preparaten. Het aandeel huidpreparaten binnen de apotheekbereidingen nam toe van 48% in 2019 naar 53% in 2023. Vooral het aantal verstrekkingen van indifferente middelen en enkelvoudige corticosteroïden nam toe. Het aandeel orale preparaten binnen de apotheekbereiding nam af van 41% in 2019 naar 34% in 2023. Ook nam het aantal verstrekkingen van tabletten en dranken af. Van capsules nam het aantal verstrekkingen licht toe.
Leeftijd
Vooral heel jonge geneesmiddelgebruikers én ouderen krijgen bovengemiddeld vaak een apotheekbereiding verstrekt. Zo kreeg in 2023 van alle 4-jarige geneesmiddelgebruikers 43% een apotheekbereiding, terwijl dat bij geneesmiddelgebruikers tussen de 25 en 55 jaar op ongeveer 12% ligt. Met het stijgen van de leeftijd, klimt ook het aandeel geneesmiddelgebruikers dat bereidingen verstrekt krijgt. Bij de 90-plussers ligt dat boven de 30%.
Bron: SFK