Vrouwen voelen zich minder vaak serieus genomen en vinden dat er te weinig aandacht is voor vrouwspecifieke problemen

Er is nog steeds te weinig kennis en aandacht in de Nederlandse zorg voor vrouwelijke gezondheidsproblemen, blijkt uit onderzoek* van stichting Voices for Women. Vrouwen voelen zich minder vaak serieus genomen en vinden dat er te weinig aandacht is voor vrouwspecifieke problemen. 33 procent van de vrouwen zegt zelfs eens of vaker weggestuurd te zijn met de opmerking dat de klachten stress-gerelateerd zijn of ‘tussen de oren’ zitten. Bij mannen is dit slechts 13%. 

Door deze behandeling voelt 1 op de 5 vrouwen (19%) zich dan ook regelmatig niet serieus genomen bij de huisarts. Bijna een kwart van de Nederlandse vrouwen (24%) heeft het gevoel dat mannen serieuzer worden genomen, terwijl slechts 3 procent van de mannen vindt dat vrouwen serieuzer worden genomen.  

Moeite met krijgen van diagnose
Daarnaast hebben veel vrouwen wel eens moeite met het krijgen van een juiste diagnose: bijna twee op de drie vrouwen (64%) heeft wel eens gezondheidsklachten gehad waar de huisarts geen duidelijke oorzaak voor kon vinden. Ook negeert de helft van de Nederlandse vrouwen (50%) wel eens het medisch advies van een zorgverlener, omdat dit advies niet passend was. Voor mannen is dit wederom minder: 38 procent. 

Gezondheidskloof
Deze resultaten zijn te wijden aan een gezondheidskloof, of ‘gender health gap’. Vrouwen werden, en worden nog steeds, minder vaak meegenomen in medisch onderzoek. Van verschillende ziekten én medicijnen is dus vooral het effect op het mannenlichaam onderzocht, terwijl het vrouwenlichaam vaak anders reageert. Bovendien wordt er ook nog weinig onderzoek gedaan naar gezondheidsproblemen die alleen vrouwen kunnen krijgen, zoals endometriose of menopauze.  

Economische impact: 7 miljard euro verlies
De gevolgen van deze kloof beperken zich niet tot de spreekkamer. Voor de helft van de Nederlandse vrouwen (50%) hebben hun gezondheidsklachten invloed gehad op hun werkprestaties en loopbaankeuze. Volgens onderzoek** kan een gerichte aanpak van vrouwspecifieke gezondheidsproblemen Nederland jaarlijks ruim 7 miljard euro opleveren door minder ziekteverzuim, lagere zorgkosten en verhoogde productiviteit.

Zorgprofessionals krijgen vaak de schuld
Mirjam Kaijer, oprichtster van Voices for Women: “Dit onderzoek benadrukt opnieuw dat vrouwen niet de aandacht krijgen die ze nodig hebben in de zorg. Twee op de drie vrouwen vindt dat er onvoldoende aandacht is voor deze gezondheidskloof, en ook de helft van de mannen is het hiermee eens. Zorgprofessionals krijgen vaak de schuld, maar ook zij kampen met een grote kenniskloof. Om meer inzicht te krijgen in dit kennishiaat heeft de stichting onlangs een nieuw platform gelanceerd, inclusief community, voor vrouwen met onverklaarde klachten. Hier kunnen zij hun ervaringen delen, steun vinden bij elkaar, en door het delen van hun ervaringen meewerken aan het dichten van deze gezondheidskloof.”

Nieuw platform voor én door vrouwen
Het nieuwe platform van Voices for Women staat open voor alle vrouwen, van degenen met onbegrepen en onverklaarde gezondheidsklachten, tot vrouwen die in de overgang zitten of geen uitweg vinden in de zorg. Er zijn verschillende community groepen waar vrouwen met elkaar in gesprek kunnen gaan. Deze communities bieden ruimte om ervaringen te delen, van elkaar te leren en samen op te komen voor betere zorg.

Deze cijfers onderstrepen de noodzaak voor meer onderzoek en aandacht voor vrouwengezondheid. Zorgprofessionals worden verantwoordelijk gehouden, maar ook zij kampen met een medisch kennishiaat. Het systeem moet veranderen. Voices for Women lanceerde op 16 april 2025 een platform met community waar vrouwen hun ervaringen en verhalen kunnen delen, vragen kunnen stellen en elkaar kunnen versterken.

*Onderzoek ultgevoerd door MarktEffect in opdracht van Voices for Women onder representatieve groep van 414 Nederlanders in februari 2025.

**NVOG (Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie), Maatschappelijke acceptatie van vrouwspecifieke aandoeningen, december 2023.

Bron: Voices for Women