Deze stijging is vooral toe te schrijven aan de toename van het kortdurend verzuim

Na ruim een jaar van dalende verzuimcijfers neemt het verzuim onder zorgpersoneel in het tweede kwartaal van 2024 weer toe. 

Het verzuim in de zorgsector laat na een periode van daling weer een stijging zien. Deze stijging is vooral toe te schrijven aan de toename van het kortdurend verzuim. Het langdurig verzuim is min of meer gelijk gebleven. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van onderzoeksbureau Vernet. 

Met een verzuimpercentage van 7,55 in het tweede kwartaal van 2024 stijgt het verzuim in de zorgsector met bijna vijf procent ten opzichte van het voorgaande jaar, waarin het verzuimpercentage 7,22 bedroeg. Het is het hoogst gemeten verzuim in een tweede kwartaal sinds 2022 (7,79).

Toename kort verzuim 
Verzuim van 1 tot en met 14 dagen, ook wel kortdurend verzuim, komt 18 procent hoger uit. Het is gestegen van 0,83 procent naar 0,98 procent. Daarmee is de stijging van het kortdurend verzuim de belangrijkste oorzaak voor de stijging van het totaal verzuim. “Na vijf kwartalen van daling zien we dat het verzuim weer stijgt, op zich geen verrassing. Dat deze stijging juist in de zomermaanden wordt veroorzaakt door het korte verzuim hadden we niet verwacht”, aldus Danijela Budimir, directeur bedrijfsvoering van Vernet.

Langdurig verzuim min of meer gelijk
Opvallend is dat het langdurig verzuim, verzuim van 92 dagen en langer, voor het eerst sinds lange tijd nauwelijks groeit.

Verdere verdieping en inspiratie
Op onze website www.vernet.nl staan eerdere verzuimanalyses gepubliceerd. Naast inzicht in verzuim wil Vernet de sector helpen om het verzuim verder te verlagen. Het gaat daarbij om ziekenhuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en verzorging, verpleging en thuiszorg. In totaal werken er circa 960 duizend mensen in deze vier sectoren. Vernet heeft op basis van gesprekken met de best presterende organisaties met een laagverzuim concrete tips verzameld. Tevens wordt er middels webinars inspiratie gedeeld. De tips en ideeën delen we via www.vernet.nl/inspiratie

Samenwerking Vernet PGGM PFZW
De dienstverlening van Vernet is een gezamenlijke inspanning van PGGM en Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) om werkgevers in de sector zorg en welzijn te ondersteunen met arbeidsmarktdata, als aanvulling op bestaande pensioendiensten. Werkgevers gebruiken deze data bij de aanpak van personeelstekorten in de sector zorg en welzijn. 

Over Vernet
Onderzoeksbureau en kennisnetwerk Vernet is sinds 1996 marktleider in het verzamelen, benchmarken en interpreteren van HR- en verzuimgegevens in de Nederlandse zorgsector. De branchecijfers worden mede mogelijk gemaakt door de arbeidsmarktfondsen voor de zorgsector. Met inzichtelijke data wil Vernet werkgevers in afzonderlijke zorgbranches helpen om te komen tot een verhoogde inzetbaarheid van hun personeel. Vernet bedient zo’n vierhonderd zorgorganisaties met 623 duizend medewerkers. Vernet is een 100%-dochteronderneming van pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM. De dienstverlening van Vernet sluit aan bij de ambitie van PGGM en Pensioenfonds Zorg en Welzijn om werkgevers en werknemers in de sector zorg en welzijn te ondersteunen. In de eerste plaats met een adequate pensioenvoorziening, maar ook door het inzetten van deskundigheid op het gebied van arbeidsmarktdata.

Bron: Vernet