Om de drie jaar vraagt VWS om een capaciteitsplan waarin berekend wordt hoeveel ggz medewerkers er in de toekomst nodig zijn.

Het Capaciteitsorgaan stelt elke drie jaar op verzoek van het Ministerie van VWS een capaciteitsplan op waarin berekend wordt hoeveel psychiaters, GZ-psychologen, psychotherapeuten, klinisch (neuro)psychologen en verpleegkundig specialisten ggz er in de toekomst nodig zijn. Hierbij hoort ook een instroomadvies aan VWS en veldpartijen voor de verschillende opleidingen: hoeveel opleidingsplaatsen dienen er beschikbaar te worden gesteld voor een evenwichtige arbeidsmarkt in de toekomst?

Doelgroep GZ-psychologen in de VVT branche
In de VVT branche is er de afgelopen jaren een toename van inzet van GGZ-professionals, met name van GZ-psychologen. Om goed zicht te krijgen in het aantal GZ-psychologen en de arbeidsmarkt te verkennen voor deze beroepsgroep in de VVT biedt dit onderzoek mogelijkheden.  Het is dus van belang om inzicht te krijgen in de stand van zaken van werkzame GZ-psychologen. Daarnaast biedt deelname aan het onderzoek zicht op benodigde opleidingsplaatsen in de toekomst.

ActiZ als branchevereniging roept op tot het invullen van de enquête
Om het volgende capaciteitsplan voor GZ-psychologen te kunnen opstellen in 2018 zijn veel gegevens nodig. Het gaat om informatie over bijvoorbeeld de in- en uitstroom van de beroepsgroep en het aantal uur dat er zoal wordt gewerkt, maar er zijn ook gegevens nodig over onderwerpen als werkdruk en uw toekomstplannen als GZ-psychologen. Daarom wordt begin 2018 een enquête uitgezet onder een steekproef van BIG-geregistreerde GZ-professionals.