De wettelijke drempel om een zorgbedrijf te starten moet daarom omhoog, zo stelt de vereniging van ouderenzorgorganisaties
Criminelen zijn steeds vaker actief in de zorg. Dat blijkt uit verschillende signalen in het nieuws en waarschuwingen vanuit de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd (IGJ) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN). ActiZ staat voor kwalitatief goede en veilige zorg, en daar hoort geen criminaliteit bij. De wettelijke drempel om een zorgbedrijf te starten moet daarom omhoog, zo stelt de vereniging van ouderenzorgorganisaties.
In toenemende mate handelen criminelen in valse diploma’s en ervaringscertificaten (EVC’s) waarmee niet gekwalificeerde mensen aan de slag gaan in de (nacht)zorg. Malafide bemiddeling- en uitzendbureaus en lege zorg-bv’s spelen hierin een belangrijke rol. De leden van ActiZ doen hun best om criminelen buiten de deur te houden, maar het helpt daarbij niet dat de drempel om te starten met een zorgbedrijf laag is. Zo geldt op dit moment bijvoorbeeld pas een vergunningsplicht voor bedrijven die in de zorg willen starten als zij met meer dan 10 zorgverleners werken.
Verantwoordelijkheid
Uiteraard hebben zorgorganisaties een verantwoordelijkheid om goed na te gaan met wie samengewerkt wordt, om het criminelen zo lastig mogelijk te maken. We roepen bij ActiZ aangesloten zorgorganisaties dan ook op melding te doen bij de IGJ of aangifte te doen bij de politie als er iets niet klopt en actief de echtheid van diploma’s en certificaten te controleren.
Strengere eisen Wtza
ActiZ wil dat er strengere eisen gesteld worden aan mensen en bedrijven die in de zorg actief worden. Het ministerie van VWS moet daarvoor de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) aanpassen. Een strengere centrale toetsing vóóraf helpt beter om criminelen te weren dan de versnipperde toetsing achteraf die nu bestaat en die ingrijpen bemoeilijkt.
Kijk hier voor tips over veiligheid van de IGJ
Bron: ActiZ