De kwaliteit van de pleegzorg die Enver biedt voldoet voor het grootste deel niet aan de eisen
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft Stichting Enver onder verscherpt toezicht gesteld. De jeugdhulpaanbieder biedt meerdere soorten hulp aan jongeren en hun ouders in de regio Rotterdam, waaronder pleegzorg. De kwaliteit van de pleegzorg die Enver biedt voldoet voor het grootste deel niet aan de eisen. Op verschillende vlakken is verbetering noodzakelijk. Enver moet de tekortkomingen binnen 9 maanden wegnemen.
Dit is er aan de hand
In januari en februari 2025 deed de inspectie onderzoek naar de kwaliteit en veiligheid van de pleegzorg bij Enver. De inspectie stelt nu vast dat de kwaliteit van de pleegzorg die Enver biedt niet voldoet aan alle eisen. De inspectie ziet een risico voor de continuïteit, kwaliteit en veiligheid van de pleegzorg.
De medewerkers zijn betrokken en willen graag goede pleegzorg leveren, maar de werkdruk is te hoog. De inspectie ziet risico’s voor de veiligheid van pleegkinderen, doordat de afwegingen over veiligheid van pleegkinderen onvoldoende systematisch worden gemaakt en vastgelegd.
De dossiervoering is gebrekkig; het screening- en matchingsproces is onvoldoende inzichtelijk en navolgbaar terug te vinden. Het is onduidelijk of pleegkinderen worden gesproken zonder aanwezigheid van pleegouders, en adviezen van gedragswetenschappers staan niet in dossiers. Enver heeft richtlijnen en protocollen, maar deze worden onvoldoende toegepast. Enver heeft onvoldoende een actueel beeld van de dagelijkse hulp aan de jongeren en pleegouders. Binnen Enver is verbetering noodzakelijk in de cultuur van elkaar aanspreken, samen verantwoordelijkheid nemen, opschalen waar nodig en meekijken in dossiers. De samenwerking loopt stroef tussen Enver en de gecertificeerde instellingen (GI’s), de organisaties die jeugdbeschermingsmaatregelen uitvoeren.
Aanleiding toezicht
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Inspectie Justitie en Veiligheid hebben eind januari 2025 gepubliceerd over hun onderzoek na een calamiteitenmelding van een destijds 10-jarig meisje. Uit het calamiteitenonderzoek bleek dat Enver ernstig tekort is geschoten in het geven van hulp aan het meisje tijdens haar verblijf in een pleeggezin in Vlaardingen.
Na het calamiteitenonderzoek had de inspectie grote zorgen of de kwaliteit van pleegzorg van Enver voor andere jongeren wel op orde was. Daarom startte de inspectie een toezichttraject naar de algemene kwaliteit van de pleegzorg en het zicht op de veiligheid van de jongeren in de pleegzorg waar Enver verantwoordelijkheid voor heeft.
Hoe nu verder
Vanwege de ernst en de hoeveelheid van de tekortkomingen en de opgave die het bestuur heeft om een cultuurverandering door te voeren, vindt de inspectie het noodzakelijk om Enver onder verscherpt toezicht te stellen. De inspectie kan daarmee nauwlettend in de gaten houden hoe Enver de verbeteringen in de organisatie gaat doorvoeren.
Enver moet uiterlijk eind januari 2026 de noodzakelijke verbeteringen hebben doorgevoerd. In de periode van het verscherpt toezicht kan de inspectie Enver zowel aangekondigd als onaangekondigd bezoeken en voortgangsrapportages opvragen.
Aan het einde van de periode van het verscherpt toezicht beoordeelt de inspectie of het verscherpt toezicht kan worden beëindigd. De inspectie kan ook verdere stappen nemen in de vorm van bestuursrechtelijke maatregelen.
Documenten
Rapport en verscherpt toezicht voor Enver Pleegzorg
Bron: IGJ