Radioactieve stoffen worden gebruikt voor de diagnose en behandeling van verschillende soorten kanker.
De meeste van deze zogeheten isotopen worden wereldwijd in zes kernreactoren gemaakt, waarvan er één in Nederland (Petten) staat. Zeker tot 2020 en waarschijnlijk tot 2025 zal de markt voor isotopen fragiel zijn en zouden er bij uitval van één reactor al tekorten kunnen ontstaan. Zowel voor diagnostiek als voor therapie. Op dit moment komt een zeer groot deel van de in de Nederlandse ziekenhuizen gebruikte isotopen uit de reactor in Petten (80 procent). Om de continue levering van isotopen aan Nederlandse ziekenhuizen beter te garanderen zouden nadere afspraken met de producenten over de benodigde levering nodig zijn.
Op de langere termijn kunnen isotopen die voor diagnoses worden gebruikt ook met deeltjesversnellers geproduceerd worden. Het is echter niet zeker of die in voldoende mate en betaalbaar gemaakt kunnen worden om aan de vraag te kunnen voldoen. Dit blijkt uit een analyse van het RIVM naar het gebruik van radioactieve isotopen voor medische doeleinden in Nederland en de wereldwijde productie daarvan. De analyse is in opdracht van het ministerie van VWS uitgevoerd en maakt deel uit van het "Eindrapport hoogambtelijke werkgroep nucleair landschap".
In Nederland worden jaarlijks ongeveer 400.000 diagnostische scans uitgevoerd en 4.000 therapeutische behandelingen met radioactieve isotopen verricht bij mensen met kanker of een andere ernstige aandoening. Zonder deze isotopen krijgen zij een slechtere of helemaal geen diagnose en therapie.