‘Pin-only’! ‘Mag niet’, zegt de Europese Centrale Bank.

Lekker efficiënt, denken gemeenten waar je als burger alleen nog maar met je pin-pas iets aan de balie kunt afrekenen. ‘Pin-only’ heet dat in jargon. ‘Mag niet’, zegt de Europese Centrale Bank nu. Het moet gewoon mogelijk blijven contant te betalen voor je paspoort, rijbewijs, uittreksel uit het bevolkingsregister of andere gemeentelijke diensten.

Sommige mensen kunnen of willen liefst contant kunnen blijven betalen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om mensen met een visuele of verstandelijke beperking of ouderen. Ook de Nationale Ombudsman waarschuwde eerder dit jaar nog tegen het oprukken van ‘pin-only’ bij gemeenten.

Pin-only waarbij burgers aan de gemeentelijke balie niet langer contant kunnen betalen, is niet geoorloofd, schrijft de Europese Centrale Bank (ECB) in een brief aan De Nederlandse Bank en de Verenging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Ook mag een gemeente niet aan een burger vragen waarom hij of zij contant wil betalen. Burgers hoeven hun keuze voor contant betalen niet te rechtvaardigen; zulk pin only-beleid leidt tot uitsluiting van burgers van essentiële diensten’, laat de ECB weten.

De VNG heeft de gemeenten over het ECB-verbod geinformeerd: contant betalen is gewoon.

Meer informatie over het pinbeleid bij gemeenten.