Subsidies voor AI bij opsporen alvleesklierkanker en pathologie

Het Hanarth Fonds geeft dit jaar financiering voor twee AI-projecten in het Radboudumc. John Hermans gaat AI ontwikkelen die alvleesklierkanker in een vroeg stadium kan opsporen op CT-scans. Frédérique Meeuwsen gaat binnen de pathologie de kloof tussen AI-technologie en de klinische praktijk verder dichten.

Dit zijn de twee projecten die subsidie krijgen:

Alvleesklierkanker eerder opsporen
John Hermans, Megan Schuurmans, Natalia Alves, Henkjan Huisman

Alvleesklierkanker is wereldwijd de meest dodelijke vorm van kanker. Dat komt vooral doordat de ziekte meestal pas laat wordt ontdekt, wanneer een genezende behandeling niet meer mogelijk is. Vroege opsporing met CT-scans kan helpen, maar de eerste tekenen van ziekte zijn voor radiologen op deze scans moeilijk te zien. AI kan hierbij ondersteunen. Uit eerder onderzoek blijkt al dat AI alvleesklierkanker vroeg kan vinden op CT-scans.

In dit project gaan onderzoekers onder leiding van het Radboudumc deze AI verder verbeteren, en daarna testen op grote hoeveelheden scans. Zowel de AI als de data worden openbaar gemaakt op het AI-platform Grand-Challenge.org, zodat de ontwikkeling open en betrouwbaar verloopt, en andere onderzoekers de data ook kunnen gebruiken. Daarna moet de AI klaar zijn om radiologen te ondersteunen in de kliniek bij vroege opsporing van alvleesklierkanker, met als doel om de overleving en kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren.

De patholoog van de toekomst
Frédérique Meeuwsen, Jeroen van der Laak

De pathologie staat voor grote uitdagingen door het groeiende aantal patiënten, de vraag naar uitgebreide ziektekarakterisering en een afnemend aantal pathologen. De opkomst van AI-gestuurde beeldanalyse biedt kansen om workflows te transformeren en deze uitdagingen aan te pakken, wat heeft geleid tot een nieuw vakgebied: computationele pathologie. Ondanks het potentieel worden slechts enkele AI-algoritmen dagelijks in de klinische praktijk gebruikt, en er zijn weinig studies die hun impact in de praktijk onderzoeken. Het tekort aan pathologen met kennis van AI heeft geleid tot een gebrek aan leiderschap bij het implementeren van deze technologie.

Het doel van dit fellowship is om elk aspect van de AI-ontwikkelingscyclus te verkennen, van vroege probleemidentificatie tot modelontwikkeling en succesvolle implementatie. De combinatie van toonaangevend onderzoek bij het Radboudumc, stages bij internationaal gerenommeerde laboratoria en onderwijs zal helpen om alle benodigde kennis en praktische tools te verwerven om een patholoog van de toekomst te worden en de kloof tussen technologie en klinische praktijk te overbruggen.

Over het Hanarth Fonds
Het Hanarth Fonds is op 28 september 2018 opgericht en ontstaan uit de nalatenschap van Arthur del Prado, oprichter en voormalig CEO van ASM International. Het fonds wil het gebruik van kunstmatige intelligentie en machine learning bevorderen en verbeteren om de diagnose, behandeling en uitkomst van patiënten met kanker te verbeteren. In dit kader ondersteunt het Hanarth Fonds wetenschappelijk onderzoek dat zich richt op met name, maar niet uitsluitend, zeldzame vormen van kanker.

Bron: Radboudumc