Een gezonder voedingsaanbod draagt bij aan gezonde werkomstandigheden voor medewerkers

Elke dag serveren we heerlijke gerechten in de horecavoorzieningen van het Radboudumc. Hiermee willen we een positieve impact hebben op de gezondheid van onze medewerkers, patiënten en bezoekers, maar ook op de samenleving en onze wereld. Vanaf 2022 willen we een volledig gezond, duurzaam én bovendien lekker vernieuwd assortiment eten en drinken aanbieden. Lees welke stappen we zetten om dit te bereiken.

In het Radboudumc werken we eraan dat vanaf 2022 ons assortiment eten en drinken volledig gezond is. ‘Als gezondheidszorginstelling is het niet meer dan vanzelfsprekend dat je gezonde voeding serveert aan je medewerkers, bezoekers en patiënten’, aldus Jaap Buis, contractmanager food & beverage in het Radboudumc. ‘Dit betekent dat we zorgen voor minder suiker, vet en zout in ons eten; dat er in onze broodjes en gerechten een hoofdrol weggelegd is voor groente; volkoren de standaard is én we investeren in gezonde kooktechnieken.’

Naast genoemde belegde broodjes zijn onze maaltijdsalades bijvoorbeeld eveneens volledig vegetarisch, en zie je op ons menu ook gerechten staan met meer plantaardig voedsel, zoals granen, peulvruchten, groenten en noten.

Jaap Buis: ‘Als gezondheidszorginstelling is het niet meer dan vanzelfsprekend dat je gezonde voeding serveert aan je medewerkers, bezoekers en patiënten.’

Gezond en duurzaam
Ook willen ons eten en drinken meer duurzaam maken en zo goed zorgen voor onze wereld. Een mooi voorbeeld van gezonde én duurzame voeding, zijn onze broodjes die we allemaal vegetarisch beleggen. ‘Hierbij ligt de nadruk op veel groenten én op zo min mogelijk verspilling’, zegt Jaap Buis. ‘Buiten het normale beleg zoals kaas en eiersalade, maken we zelf beleg van overgebleven groentes. Denk aan broccolispread, wortel americain en paprikaspread. Ook grillen wij overgebleven groentes om hiermee humus te maken. Verder biedt een van onze leveranciers beleg op basis van plakjes ei, gecombineerd met groentes zoals bijvoorbeeld spinazie. Zo bieden wij een breed assortiment aan met lekker en gezond vegetarisch beleg en werken we tegelijk aan de thema’s “Gek op groente” en “No waste” binnen ons Food Vision-programma.’

Jaap Buis: ‘We maken zelf beleg voor onze broodjes van overgebleven groentes. Zo werken we tegelijk aan de thema’s “Gek op groente” en “No waste”.’

Alternatieve kroketten
Een ander voorbeeld van duurzaamheid is dat we de hoeveelheid rundvlees in ons assortiment gereduceerd hebben, vanwege de grote CO2-uitstoot. Zo bieden we ter vervanging van de rundvleeskroketten alternatieve kroketten aan. Voorbeelden zijn de kaaskroket, paprikakroket en tomaat-mozzarellakroket, maar ook de pittige-kipkroket. ‘Lekkere alternatieven, waarmee we bovendien goed doen voor het milieu’, aldus Jaap Buis. ‘Daarnaast willen we meer biologisch eten en streekproducten op het menu zetten. Later gaan we sowieso minder snacks aanbieden en met lekkere en gezonde alternatieven komen.’

Sociale impact
Een ingrediënt dat gezond en duurzaam is én ook sociale impact heeft, is onze oesterzwam. In het Radboudumc hebben we zo'n 370 koffieautomaten. De koffiedrab hieruit wordt verzameld in kisten, die worden opgehaald door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Op deze koffiedrab worden oesterzwammen gekweekt, die vervolgens worden gebruikt in onze soep, quiches en salades.

Preventie
Het Radboudumc heeft als gezondheidszorginstelling een voorbeeldfunctie in het aanbieden van gezonde voeding. In 2020 hebben we hiertoe als een van de “Voorhoedeziekenhuizen in Voeding” de intentieverklaring “Goede zorg proef je” ondertekend; als onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord (*).

Een gezonder voedingsaanbod draagt bij aan gezonde werkomstandigheden voor medewerkers. ‘De richtlijnen voor goede voeding en voor gezonde eetomgeving gebruiken we als basis voor het gezondere assortiment; deze zijn gebaseerd op het reduceren van de tien meest voorkomende (chronische) ziekten, zoals kanker, diabetes, dementie en hart- en vaatziekten’, vertelt Manon van den Berg, diëtist/themaleider Voeding. ‘Bijna 20% van dit soort ziekten wordt veroorzaakt door een ongezonde leefstijl, hierbinnen maakt ongezonde voeding een groot deel uit. Door een gezonde leefstijl en gezonde voeding kun je voor een deel ziekten voorkomen. Dit voorbeeldgedrag begint bij ons als zorgprofessionals!’

* Ondertekening intentieverklaring

Namens het Radboudumc ondertekende bestuursvoorzitter Bertine Lahuis in december 2020 samen met tien andere vertegenwoordigers van ziekenhuizen in Nederland, de intentieverklaring “Voorhoedeziekenhuizen in Voeding” van het project “Goede Zorg Proef Je” van Stichting Alliantie Voeding in Zorg. Hiermee verklaren de ziekenhuizen dat ze in 2022 een volledig gezond voedingsaanbod hebben voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Daarmee behalen we versneld de doelstelling van het Nationaal Preventieakkoord, waarin staat dat alle ziekenhuizen in 2030 een gezond voedingsaanbod moeten hebben.