Bloedingen na een operatie vormen een serieus probleem in de geneeskunde

Bij een patiënt die recent in het Radboudumc aan de lever is geopereerd, werd een innovatieve bloedstelpende pleister (GATT-Patch) van het Nijmeegse bedrijf GATT Technologies gebruikt. Het is voor het eerst dat een product van dit bedrijf, gevestigd op de Novio Tech Campus, in patiënten is toegepast. Inmiddels is de pleister al bij meerdere patiënten met succes ingezet.

Bloedingen na een operatie vormen een serieus probleem in de geneeskunde. GATT Technologies ontwikkelt bloedstelpende pleisters, poeders, sprays en tapes die het risico op complicaties door bloedingen, dergelijke nabloedingen, en lekkage uit weefsels moeten verkleinen. De patiënt die in het Radboudumc aan de lever werd geopereerd, is de eerste van een kleine groep patiënten die in een multicenter klinisch onderzoek met deze pleister worden behandeld. Naast het Radboudumc nemen ook het Universitair Medisch Centrum Groningen, dat inmiddels ook al patiënten heeft behandeld, en het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam deel aan dit onderzoek.

Beperkingen omzeilen
Om complicaties bij patiënten tijdens of na de operatie te voorkomen, zijn snelle oplossingen om complexe bloedingen effectief te kunnen behandelen cruciaal. Hemostatica (middelen die via snelle stolling verdere bloeding voorkomen) en afdichtingsmiddelen (een soort gel) worden nu soms al gebruikt wanneer andere methoden om het bloeden te stelpen niet effectief genoeg zijn. Maar deze producten zijn niet altijd makkelijk te gebruiken, kunnen de bloeding niet altijd stoppen, zijn vaak van dierlijke of menselijke bloedproducten gemaakt en zijn bovendien nogal kostbaar. “Voor patiënten is het goed nieuws als de pleister van GATT Technologies deze beperkingen weet te omzeilen”, stelt Hans de Wilt, hoogleraar Oncologische Chirurgie in het Radboudumc. “Meedoen aan dit klinisch onderzoek om te zien of deze innovatie de zorg kan verbeteren past bij het Radboudumc, dat immers wil bijdragen aan een significant impact on healthcare.”

Polymeertechnologie
De start van dit eerste klinische onderzoek is een belangrijke mijlpaal voor GATT Technologies, dat de afgelopen jaren alle noodzakelijke preklinische werkzaamheden heeft doorlopen. “Het is prachtig om te zien dat deze pleister, ontwikkeld op basis van onze gepatenteerde synthetische polymeertechnologie, nu echt wordt gebruikt bij patiënten”, zegt Johan Bender, oprichter en CTO van GATT. “Dit eerste onderzoek zal essentiële gegevens opleveren over de veiligheid en werkzaamheid van GATT-Patch in een klinische setting”.

Dr. Stuart Head, Chief Medical Officer van GATT: “De hoofdonderzoekers in het Radboudumc, UMCG en Erasmus MC - respectievelijk de hoogleraren De Wilt, Porte en Verhoef - en hun teams hebben veel expertise op dit gebied. We hopen dat we hun feedback kunnen blijven gebruiken bij de verdere uitbouw van ons platform.”

Belangrijke stap
“Deze first-in-man-procedure markeert een zeer belangrijke stap voor ons”, zegt Geert van Gansewinkel, CEO van GATT, “omdat we nu overgaan van een preklinisch naar een klinisch bedrijf voor medische toepassingen. Na dit eerste klinisch onderzoek voeren we nog aanvullende proeven uit en na afronding van onze Europese proef zullen we doorgaan naar de VS om FDA-goedkeuring te vragen. ook zijn we van plan te gaan kijken naar toepassing van de pleister bij andere chirurgische procedures, zoals operaties bij weke delen, hart en vaten, longen, nieren, alvleesklier, enzovoort. Daarnaast gaan we verder met de ontwikkeling van vervolgproducten zoals GATT-poeder, voor gebruik op een groter oppervlak en bij moeilijk toegankelijke bloedingen, en GATT-gel voor gebruik bij bloedvatoperaties.”