In 2022 zijn naar schatting rond de 70 invasieve groep A streptokokkeninfecties bij kinderen gerapporteerd, waarbij 7 kinderen zijn overleden

Sinds maart 2022 worden meer invasieve infecties met groep A streptokokken (iGAS) gemeld dan in de voorgaande jaren. Infecties worden bij alle leeftijden gezien (kinderen, alsmede volwassenen), maar vooral bij jonge kinderen (0-5 jaar). Wees daarom alert op tekenen van invasieve groep A streptokokkeninfecties bijvoorbeeld bij kinderen met waterpokken, met persisterende koorts of klinische achteruitgang, of bij tekenen van fasciitis necroticans. Behandel infecties die passen bij non-invasieve GAS infecties, conform de vigerende richtlijnen.

In 2022 zijn naar schatting rond de 70 invasieve groep A streptokokkeninfecties bij kinderen gerapporteerd, waarbij 7 kinderen zijn overleden. Het RIVM ziet landelijk vooral een toename van het aantal meldingen van fasciitis necroticans.

Invasieve infecties met groep A streptokokken
Een invasieve GAS-infectie begint vaak als een onschuldige non-invasieve infectie. Een voorbeeld van een non-invasieve infectie met groep A streptokokken is de bekende faryngotonsillitis (soms gepaard gaand met roodvonk). De meeste van deze non-invasieve infecties verlopen ongecompliceerd. En omdat, ondanks de huidige toename, het voorkomen van invasieve GAS zeer zeldzaam blijft, is het niet nodig de non-invasieve GAS-infecties meer laagdrempelig te behandelen met antibiotica dan gebruikelijk.

Het is wel van belang alert te zijn op symptomen die kunnen wijzen op een invasieve GAS-infectie, omdat tijdig insturen en snel behandelen bij dit ziektebeeld cruciaal is. Bij een deel van de kinderen met een invasieve GAS-infectie was deze infectie secundair aan waterpokken, waarbij sprake was van persisterende koorts, of secundair geïnfecteerde huidlaesies en/of klinische achteruitgang. Andere voorbeelden van een invasieve GAS-infectie zijn fasciitis necroticans sepsis, septische artritis/osteomyelitis, pleuraempyeem, meningitis en toxic shock syndroom.

Meer informatie
Groep A streptokokkeninfectie – LCI richtlijn.