Het Zorginstituut heeft een positief standpunt uitgebracht

Het kankermedicijn nivolumab wordt met ingang van deze maand uit het basispakket vergoed voor volwassen patiënten die een tumor met een zeldzame afwijking (dMMR of MSI) hebben en voor wie geen andere behandeling meer beschikbaar is. Het Zorginstituut heeft nu een positief standpunt uitgebracht.

Dit MSI-profiel komt bij 1-2 % van alle patiënten met uitgezaaide kanker voor. Onderzoek (binnen de DRUP-studie) heeft laten zien dat meer dan 40% van deze patiënten, die geen andere behandelopties meer hadden, hier langdurig voordeel van heeft: de tumor wordt kleiner of verdwijnt (in sommige gevallen). Dit effect duurt bij de helft van deze groep patiënten naar schatting minstens 22 maanden. Dat tot deze vergoeding wordt overgegaan is te danken aan een unieke samenwerking tussen oncologen, zorgverzekeraars, een geneesmiddelenproducent en het Zorginstituut.

Inspelen op het zeldzame DNA-profiel van de tumor
Een klein deel (1-2 %) van alle vormen van kanker kenmerkt zich door veel DNA-fouten, zogeheten MSI-tumoren, wat ze heel gevoelig maakt voor immuuntherapie. Nivolumab is een geregistreerde immuuntherapie die al aan veel patiënten met kanker gegeven wordt. Het werd tot nu toe echter niet vergoed voor patiënten met MSI-tumoren ongeacht hun tumortype. Dit betekende dat patiënten met meer zeldzame vormen van kanker en een MSI-profiel geen toegang hadden tot dit medicijn.

DRUP-studie
Dit was de reden om binnen de DRUP-studie (Drug Rediscovery Protocol) in 35 Nederlandse ziekenhuizen te onderzoeken of er voldoende meerwaarde is van deze behandeling om hem in het zorgpakket op te nemen. In deze pilot werden de geneesmiddelkosten, en daarmee de risico’s, verdeeld tussen de fabrikant (Bristol Myers Squibb/BMS) en de zorgverzekeraars. De fabrikant stelde het medicijn gedurende de eerste 16 weken beschikbaar en de zorgverzekeraars vergoedden vervolgens de behandeling indien de patiënt inderdaad baat had bij de behandeling. ‘We onderzoeken binnen DRUP nieuwe kansen voor bestaande medicijnen, en vooral nieuwe kansen voor patiënten die geen andere behandelopties meer hebben,’ zegt Emile Voest, internist-oncoloog in het Antoni van Leeuwenhoek en een van de onderzoeksleiders van de DRUP.

Zorginstituut geeft positief oordeel
Het Zorginstituut Nederland, dat beoordeelt of een nieuwe behandeling uit het basispakket vergoed mag worden, heeft de resultaten van de behandeling van deze patiënten beoordeeld en is tot de conclusie gekomen dat de behandeling inderdaad meerwaarde heeft voor deze specifieke groep patiënten: De toepassing van nivolumab bij patiënten met uitgezaaide MSI tumoren zonder andere behandelopties en ongeacht het tumortype voldoet aan de stand van de wetenschap en praktijk en is daarmee een te verzekeren prestatie.

Vanaf 1 juli vergoed
Dat betekent dat nivolumab vanaf 1 juli 2022 voor de genoemde patiënten vergoed wordt uit de basiszorgverzekering. ‘Deze beoordeling is uitgevoerd in het kader van een pilot,’ licht Lonneke Timmers van het Zorginstituut toe. ‘Niet zoals gebruikelijk met het dossier van de fabrikant, maar met de data die zijn verzameld in de DRUP-studie. Daarmee is Nederland het eerste land in Europa dat een dergelijke stap neemt.’

Zorgverzekeraars
De gebruikelijke grootschalige vergelijkende geneesmiddelenstudie is hier niet mogelijk”, zegt Sahar Barjesteh van Waalwijk van Doorn-Khosrovani namens brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland. Zij is adviserend apotheker bij zorgverzekeraar CZ. ‘De zorgverzekeraars zijn blij dat door de brede samenwerking met oncologen, geneesmiddelenproducenten en het Zorginstituut een helder pad is gecreëerd om nieuwe behandelingen voor patiënten met zeldzame vormen van kanker te onderzoeken, evalueren en vergoeden.’

lees hier het standpunt van het zorginstituut