Men pleit voor passende bekostiging voor koplopers die passende zorg vanuit het Integraal Zorg Akkoord (IZA) omarmen en actief in de praktijk brengen

Het BovenIJ in Amsterdam-Noord heeft haar jaarcijfers 2023 gepubliceerd. Net als alle andere ziekenhuizen staat BovenIJ voor grote uitdagingen in het huidige zorglandschap. Het jaar is afgesloten met een positief resultaat van 300 duizend euro, oftewel 0,3%. Dit is een te laag rendement om de investeringen die nodig zijn voor het leveren van duurzame, digitale en passende zorg in de toekomst te kunnen blijven betalen. Zorgorganisaties kunnen dit vraagstuk niet alleen oplossen. BovenIJ pleit daarom voor passende bekostiging voor koplopers die passende zorg vanuit het Integraal Zorg Akkoord (IZA) omarmen en actief in de praktijk brengen.

BovenIJ zet de weg naar passende zorg al ruim voor het IZA in
Ruim voor ondertekening van het IZA sloeg BovenIJ de weg al in naar wat nu passende zorg heet. BovenIJ geeft al jaren invulling aan ’de beweging naar de voorkant’, van ziekte en zorg naar gedrag en gezondheid. Edwin van der Meer en Sanne Blom, bestuurders BovenIJ: “Dit doen we door het realiseren van passende zorg op de juiste plek door de juiste zorgprofessional, samen met de patiënt als partner. We zetten in op het voorkomen van zorg door ook oog te hebben voor preventie. Waar dat kan, en wenselijk is voor patiënten, leveren we onze zorg digitaal.”

Oog voor de regio en cliënten van zorgorganisaties: verklein gezondheidsverschillen
In Amsterdam-Noord wonen relatief veel inwoners met lage(re) taal- en gezondheidsvaardigheden. Een integrale benadering van zorg en welzijn maakt voor hen het verschil. Uit onderzoek blijkt dat inwoners van Amsterdam-Noord gemiddeld 7 tot 8 jaar korter leven en daar bovenop gemiddeld 15 jaar van hun leven doorbrengen in een slechtere gezondheid. Het BovenIJ werkt – met zeven andere zorg- en welzijnspartners verenigd in de KrijtMolenAlliantie – datagedreven aan het programma Beter Samen in Noord.  “Zo verbeteren we samen de gezondheid van onze inwoners en verkleinen we de gezondheidsverschillen.”

Reorganisatie en persoonlijk leiderschap
BovenIJ maakte haar organisatie begin 2024 passend om passende zorg ook echt in de praktijk te brengen. “We verkleinden de afstand tussen werkvloer en bestuur en zetten volop in op persoonlijk leiderschap, in het bijzonder verpleegkundig en medisch leiderschap.” Input van onze (zorg)professionals en  medezeggenschapsorganen vormen de basis van onze reorganisatie.

Passende bekostiging als uitdaging
Over de bekostiging zeggen de bestuurders: “De huidige financiering sluit niet meer aan bij de wijze waarop wij als koploper passende zorg aanbieden en daarmee invulling geven aan de doelstellingen uit het IZA en GALA. Dit blijkt ook steeds meer uit landelijke publicaties. Onze meerjarenvisual uit 2020 eindigde niet voor niets met de oproep voor een passende bekostiging. Voor BovenIJ hangt een duurzame toekomst af van óf en hoe snel we met alle zorgverzekeraars tot waardegedreven, meerjarige (misschien zelfs domeinoverstijgende) contracten kunnen komen. Daarbij is en blijft ons uitgangspunt: bijdragen aan een betere gezondheid en verkleinen van gezondheidsverschillen voor onze inwoners. BovenIJ gaat deze uitdaging graag aan en wil samen met andere koplopers als landelijke, regelarme proeftuin dienen om de noodzakelijke transformatie echt mogelijk te maken. “Met een passende bekostiging zien we een betere gezondheid voor de inwoners van Amsterdam-Noord en een duurzame toekomst voor BovenIJ met alle vertrouwen tegemoet.“

Bron: BovenIJ