St. Antonius wondcentrum ontvangt 2,1 miljoen subsidie voor onderzoek naar innovatieve wondtherapie
Voetwonden bij patiënten met suikerziekte (diabetische voetwonden) en open beenwonden genezen vaak langzaam. Patiënten met deze wonden hebben dagelijks veel pijn en ervaren vaak minder kwaliteit van leven. In sommige gevallen kan het zelfs leiden tot amputaties van de voet of het been. Bovendien is deze wondzorg heel langdurig, intensief en duur, omdat er veel ziekenhuisbezoeken, opnames en verbandmaterialen nodig zijn. Een nieuwe behandeling met koud atmosferisch plasma (CAP) kan deze wonden mogelijk sneller genezen en infecties voorkomen. Het wondcentrum van het St. Antonius Ziekenhuis heeft subsidie aangevraagd én 2,1 miljoen ontvangen van Zorginstituut Nederland om het effect te onderzoeken van deze innovatieve wondtherapie.
Wat is koud plasma en hoe werkt het?
Koud plasma ontstaat door energie toe te voegen aan een gas, zoals lucht. Plasma werkt tegen bacteriën virussen en schimmels, maakt de kans op infectie lager en stimuleert de bloedsomloop en celgroei. Allemaal factoren die processen van wondgenezing activeren en daardoor versnellen. Het koud plasma wordt ter plaatse van de wond gemaakt onder een soort pleister die op de wond wordt gezet. Gedurende twee minuten wordt de wond voorzien van koud plasma dat niet warmer wordt dan lichaamstemperatuur. Daarna wordt de standaard wondzorg gestart. Een groot voordeel van de therapie is dat de behandeling thuis kan worden uitgevoerd met hulp van thuiszorgmedewerkers.
Hogere kwaliteit van leven en lagere kosten
Sophie Ghijsen, arts-onderzoeker Vaatchirurgie in het St. Antonius Ziekenhuis, heeft het onderzoek voorbereid onder leiding van vaatchirurg en hoofdonderzoeker Olaf Bakker. Sophie: “Het aantal patiënten met diabetische voetwonden stijgt. In Nederland hebben 1,2 miljoen mensen diabetes. Meer dan eenderde van hen kan last krijgen van wonden. In Amerika bijvoorbeeld, zijn de jaarlijkse kosten voor wondzorg nu al hoger dan de kosten voor de meest voorkomende kankerbehandelingen samen. We hopen met dit onderzoek aan te tonen dat deze nieuwe behandeling niet alleen de kwaliteit van leven van patiënten verbetert, maar ook de zorgkosten verlaagt."
Over vier jaar duidelijkheid over vergoeding
Het onderzoek met de naam COSMAS-trial start op 1 november 2024. Patiënten die aan het onderzoek meedoen, krijgen gedurende twaalf weken, twee keer per week de koud plasma behandeling als toevoeging op de standaard wondverzorging.
Ook een aantal andere ziekenhuizen doen aan het onderzoek mee, onder andere Ziekenhuis Rivierenland Tiel, Maxima Medisch Centrum in Eindhoven en het Alrijne Ziekenhuis in Leiden. Bovendien sluiten acht thuiszorgorganisaties aan, waaronder Careyn, Santé en AxionContinu. Over ongeveer vier jaar worden de resultaten ingediend bij het Zorginstituut, dat zal beslissen of de behandeling wordt vergoed door de zorgverzekering.
Bron: St. Antonius Ziekenhuis