Door de griepgolf doet een groter aantal patiënten dan gebruikelijk beroep op de acute zorg.

De aanhoudende griepgolf leidt tot extra drukte in de ziekenhuizen in de regio Midden-Nederland. Zo ook in het UMC Utrecht. Door de griepgolf doet een groter aantal patiënten dan gebruikelijk beroep op de acute zorg. Veel bedden in de ziekenhuizen worden op dit moment dan ook ingenomen door patiënten met griepklachten en de gevolgen van griep, zoals een longontsteking. Daarbij gaat het vaak om oudere patiënten met een complexe zorgvraag. De ziekenhuizen en andere zorgdiensten, verenigd in het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ), nemen daarom maatregelen om deze buitengewone omstandigheden het hoofd te bieden. De regionale zorgdiensten werken hiertoe extra intensief samen om ervoor te zorgen dat voor alle patiënten de juiste zorg beschikbaar is.

Per ziekenhuis wordt bekeken welke maatregelen passend zijn en of er bijvoorbeeld extra personeel wordt ingezet. Het gaat hierbij om het St. Antonius in Nieuwegein en Utrecht, het Meander Medisch Centrum in Amersfoort, het Diakonessenhuis in Utrecht en het UMC Utrecht. De betrokken organisaties spreken hun waardering uit voor al het personeel dat op dit moment in de ziekenhuizen extra en verlengde diensten draait om de drukte het hoofd te bieden.

Coördinatie vanuit RAVU
De Meldkamer Ambulancezorg van de RAVU gaat intensief coördineren naar welk ziekenhuis patiënten worden vervoerd. Huisartsen kunnen contact opnemen met de meldkamer om te kijken naar welk ziekenhuis zij patiënten het beste kunnen verwijzen. Op die manier worden huisartsen ook ondersteund in de zorg voor hun patiënt. Alle betrokken organisaties overleggen en beoordelen dagelijks de situatie. Door deze maatregelen kunnen de betrokken organisaties optimale zorg aan patiënten met een acute zorgvraag blijven leveren.

De maatregelen in het UMC Utrecht

Extra inzet personeel
Op dit moment draait het personeel van het UMC Utrecht al extra en verlengde diensten om de drukte het hoofd te bieden. Het bestuur van het UMC Utrecht heeft  grote waardering voor deze enorme betrokken- en gedrevenheid   Zolang de griepgolf heerst, wordt maximaal personeel ingezet binnen het UMC Utrecht.
 
Geplande opnames en operaties
Het UMC bekijkt van dag tot dag hoeveel geplande opnames en operaties uitgesteld moeten worden. Het gaat dan om niet-spoedeisende opnames en operaties waarbij uitstel medisch verantwoord is. De spoedeisende zorg gaat altijd door. Patiënten van wie de operatie wordt uitgesteld worden op de hoogte gebracht. 

Potentiële grieppatiënten in isolatie en getest
Patiënten die op de Spoedeisende hulp terecht komen en griepverschijnselen vertonen, worden direct geïsoleerd om verdere verspreiding te voorkomen. In isolatie krijgen zij een grieptest die binnen twee uur moet uitsluiten of de patiënt inderdaad griep heeft. Bij griep worden de patiënten in cohort in isolatie opgenomen, bij geen griep gaan zij naar de reguliere afdelingen.