Gisteren (17-03) was voor ons (Esther, Imke, Legustha en Hans) een bijzondere dag. Heel Nederland heeft ervaren hoe solidair we samen kunnen zijn. Door met zijn allen te klappen hebben we een enorme waardering kunnen tonen aan belangrijke beroepsgroepen in de strijd tegen corona.

We zijn als initiatiefnemers enorm trots dat we dit hebben kunnen bereiken. Maar vaak werd ook aan ons de vraag gesteld of we de komende tijd ook nog iets anders in deze strijd zouden kunnen toevoegen.

Hierbij kwamen we al meteen op een nieuw initiatief. Hans kwam namelijk met het idee van de solidariteitsregel voor bedrijven. Hans is zelf CEO en mede-eigenaar van SkillsTown, een grote online opleider in Nederland. Hij heeft met zijn bedrijf het geluk dat hij door het Coronavirus aan de goede kant zit. Dit betekent dat in deze tijd Online Leren populairder is dan ooit tevoren. Maar merkt ook de andere kant. In zijn vele gesprekken met collega-ondernemers ziet hij de zware strijd die wordt geleverd. Van bloemisten die geen bloem meer verkocht krijgen tot restaurants die moeten sluiten. Maar tegelijkertijd draaien supermarkten recordomzetten. En dit geldt ook voor veel andere bedrijven.

Solidariteit
De initiatiefnemers hopen op solidariteit. Natuurlijk mogen bedrijven geld verdienen, dat is een gezonde basis voor de toekomst. Hans begrijpt dat als ondernemer goed. Maar heeft meteen ook een voorstel. Laten we de komende 3 maanden (en misschien langer) solidair zijn en de solidariteitsregel hanteren. Wat wil dat zeggen? Iedere organisatie die vanwege het coronavirus een hogere omzet heeft, stort de komende drie maanden 1 procent van die omzet in een nog op te zetten “Nederland Solidair Fonds”. Het is geen wet, maar een beroep op solidariteit.

Landelijke actie op TV en Radio
Daarnaast gaan we ook een beroep doen op rijke(re) en solidaire Nederlanders. Natuurlijk begrijpen we ook dat hun vermogen is gedaald, maar we hopen toch op solidariteit en dat zij een bijdrage in deze moeilijke tijd willen leveren. Daarnaast hopen we dat Nederland ook bereid is om allerlei acties te doen. We zijn daar krachtig in en dat hebben we als Nederlanders in het verleden al meerdere malen bewezen.  Hoe mooi zou het zijn als we als Nederland nu een landelijke actie op TV en Radio kunnen opstarten. Maar dit keer voor Nederland zelf.

En wat gaan we met de opbrengsten doen?
Het nog op te richten fonds zal zich op die mensen en organisaties richten, welke ondanks de steun van het rijk toch in ernstige problemen komen. We begrijpen dat we nooit genoeg op kunnen halen om het probleem helemaal op te lossen, maar we hopen dat we toch veel mensen kunnen helpen.

We zijn nu druk bezig om de juiste personen te benaderen om dit fonds op te richten. Want dit moet beheerd worden door deskundige mensen. Gedragen door de maatschappij. Met als uitgangspunt transparantie en betrokkenheid.

Doen jullie dit zonder de overheid?

Natuurlijk mag de overheid ook aan deze actie een bijdrage leveren. Maar we verwachten dat ze de komende periode al heel veel investeringen gaan doen. Dit is echter een actie van Nederland voor Nederland. Maar we hopen als maatschappij dat de sterkeren (in financiële zin) de zwakkeren gaan helpen.

Dat hebben we in deze tijd hard nodig.

Esther, Imke, Legustha en Hans

Initiatiefnemers #klapcoronadewerelduit