Gemeenten Oude IJsselstreek, Rotterdam en Sittard-Geleen naar finale verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland

Veel gemeenten werken al hard aan toegankelijkheid, zodat mensen met een beperking volwaardig mee kunnen doen. Maar het kan natuurlijk altijd beter. Daarom organiseert de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. Duizenden Nederlanders stemden de afgelopen maand op hun favoriete toegankelijke gemeente en bepaalden zo welke drie gemeenten door zijn naar de finale. Een vakjury maakt tijdens een feestelijke uitreiking op 9 oktober bekend welke gemeente de titel Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland 2024 krijgt. Ook reiken ze de aanmoedigingsprijs uit.

Campagnetijd bij de 10 gemeenten 
Afgelopen zomer voerden de top 10-gemeenten campagne om te laten zien hoe zij werken aan de toegankelijkheid van hun gemeente. Ook organiseerden ze samen met de VNG inspiratiebezoeken: collega-gemeenten kwamen langs om een kijkje in de keuken te nemen.

Leonard Geluk, algemeen-directeur van de VNG en voorzitter van de vakjury: “De verkiezing heeft tot doel om een breed publiek bewust te maken van het belang van toegankelijkheid. Daarnaast zet de verkiezing lokale initiatieven in het zonnetje en stimuleert het gemeenten hierin van elkaar te leren.”

Toegankelijkheid in Oude IJsselstreek, Rotterdam en Sittard-Geleen
De finalisten zijn ontzettend blij met het bereiken van de finale. Alle drie de gemeenten werken al langer aan hun toegankelijkheid. Wethouder Janine Kock in Oude IJsselstreek: “Toegankelijkheid gaat om erbij horen en hoe we met elkaar omgaan. Samen met inwoners, organisaties en vooral ook ervaringsdeskundigen werken we samen aan onze toegankelijkheid.” De Rotterdamse wethouder Faouzi Achbar: “Toegankelijkheid is een recht, geen gunst. We blijven samenwerken aan een stad waarin iedereen volwaardig kan deelnemen aan het dagelijks leven.” Wethouder Ivo Tillie in Sittard-Geleen: “In Sittard-Geleen werken we aan toegankelijkheid met ervaringsdeskundigen en boeken we zo echte vooruitgang."

Feestelijke uitreiking 9 oktober in de Week van de Toegankelijkheid
De winnaar van de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente wordt op woensdag 9 oktober bekendgemaakt, in het Centraal Museum in Utrecht, tijdens de Week van de Toegankelijkheid. Deze week wordt georganiseerd door belangenorganisatie Ieder(in), om meer aandacht te vragen voor het belang van toegankelijkheid. 

Vakjury beoordeelt de drie finalisten
De winnaar van de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland wordt gekozen door een vakjury. Deze jury bestaat uit Leonard Geluk (algemeen directeur VNG), Guusje ter Horst (voormalig bestuurlijk aanjager VWS-programma Onbeperkt Meedoen en voormalig minister van BZK), Cas Wolters (ervaringsdeskundige, basisschooldocent en oud-deelnemer Heel Holland Bakt), Illya Soffer (directeur Ieder(in)) en Romke de Vries (ervaringsdeskundige en voormalig rechter). De jury gaat nog op locatiebezoek bij de finalisten en beoordeelt de gemeenten op hun fysieke, sociale en informatietoegankelijkheid. Dit doet ze op basis van input vanuit onder andere inwoners, ervaringsdeskundigen, de gemeenten zelf en de Lokale Inclusie Agenda’s.

Aanmoedigingsprijs
In de eerste ronde van de verkiezing dongen alle 342 Nederlandse gemeenten en de drie bijzondere gemeenten mee naar de titel Meest toegankelijke gemeente van Nederland. Zij werden door duizenden inwoners beoordeeld op hun toegankelijkheid. Uit die ronde kwamen tien halve finalisten uit de bus, die het beste beoordeeld waren door hun inwoners. Deze 10 gemeenten maken op 9 oktober nog kans op de aanmoedigingsprijs. 

Bron: Vereniging van Nederlandse Gemeenten