Vorig jaar tekenden de partijen hiertoe al een intentieverklaring

Het UMCG neemt een groot deel van het personeel van het KVI-Center for Advanced Radiation Technologie (KVI-CART) en de exploitatie van de AGOR-deeltjesversneller (Accélérateur Groningen-ORsay) definitief over van de Rijksuniversiteit Groningen. Vorig jaar tekenden de partijen hiertoe al een intentieverklaring.

De onderzoeksgroep Medische fysica van KVI-CART sluit aan bij de afdeling Radiotherapie van het UMCG. Ook neemt het UMCG de operators en de technici over die de deeltjesversneller besturen en het onderhoud verrichten. De overige medewerkers blijven bij de RUG in dienst.

Met de deeltjesversneller doet het UMCG onder andere onderzoek naar bestralingstherapieën voor kankerpatiënten. De afgelopen jaren is in samenhang met het UMCG Protonentherapiecentrum een veelomvattend onderzoeksprogramma opgezet dat bijdraagt aan de verdere ontwikkeling van radiotherapie met protonen en andere ionen. Het onderzoek in stralingsbiologie en stralingsfysica binnen dit programma maakt uitgebreid gebruik van de AGOR-deeltjesversneller op de Zernike Campus.