De monitor Arbo in bedrijf geeft een uniek inzicht in de naleving van de regels voor arbeidsomstandigheden

Het aantal bedrijven dat een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) heeft neemt toe. Zo’n inventarisatie is verplicht voor iedere werkgever met personeel in dienst. In een RI&E leggen werkgevers vast met welke arbeidsrisico’s hun werknemers te maken kunnen krijgen. En welke maatregelen nodig zijn om deze risico’s te voorkomen of te verminderen.

Het is belangrijk om dit in kaart te brengen, zodat de werkgever maatregelen neemt en werknemers gezond en veilig kunnen werken. Maar niet alle RI&E’s worden goed uitgevoerd; een derde scoort onvoldoende op kwaliteit.

De monitor Arbo in bedrijf geeft een uniek inzicht in de naleving van de regels voor arbeidsomstandigheden. In 2 jaar tijd bezochten arbeidsinspecteurs zo’n 1700 bedrijven om het arbobeleid en de arbeidsomstandigheden tijdens bedrijfsbezoeken onder de loep te nemen.

Het gaat hierbij om een representatieve steekproef, niet risico-gericht. Daardoor is het mogelijk om de resultaten van deze bezoeken vervolgens via een statistische weging te vertalen naar de soorten werkgevers (circa 350.000) en werknemers (circa 8,5 miljoen) in Nederland. De monitor geeft hiermee een objectief beeld over de naleving op arbeidsomstandigheden.

Positief is dat in vergelijking met de vorige monitor het percentage werkgevers met een RI&E is gestegen naar 64%, in vergelijking met circa 50 procent voorheen. Ook positief is dat 88% van de werknemers werkt bij een bedrijf dat een RI&E heeft.
 
Maar de kwaliteit van RI&E’s laat te wensen over; bij een derde is deze onder de maat. De Inspectie ziet een verband tussen het ontbreken van een RI&E met een gebrek aan kennis van wet- en regelgeving.

De Inspectie ziet ook dat werkgevers minder voorlichting en onderricht geven en minder toezien op de naleving van instructies en voorschriften als het correct toepassen van maatregelen.
 
De monitor laat zien dat er een samenhang is tussen het hebben van een kwalitatief goede RI&E en gezond en veilig werken in de praktijk. 

Bron: Nederlandse Arbeidsinspectie