De inspectie heeft voldoende vertrouwen dat Phusis op De Bosweg en Op de Wieke aan de benodigde verbeteringen blijft werken

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft het verscherpt toezicht op Stichting Phusis, locatie De Bosweg, beëindigd. De zorgboerderij in Hoogersmilde heeft de afgelopen 6 maanden voldoende verbeteringen doorgevoerd. Er is nog meer tijd nodig om alle verbeteringen door te voeren.

Dit was er aan de hand
Op 11 januari 2024 stelde de inspectie locatie De Bosweg van Phusis onder verscherpt toezicht. De inspectie zag meerdere tekortkomingen. Zo droegen de zorgverleners in opleiding verantwoordelijkheden die niet bij hun ervaring past. De inspectie zag betrokken zorgverleners, maar het ontbrak hen aan handvatten om dit om te zetten in professionele en veilige zorg.

Dit heeft Phusis gedaan
De inspectie bezocht tijdens het verscherpt toezicht locatie De Bosweg en bijbehorende locatie Op de Wieke. Ook sprak de inspectie onder meer met de bestuurder, de raad van toezicht, de cliëntenraad en de ondernemingsraad. Hieruit concludeert de inspectie dat Phusis het afgelopen halfjaar hard heeft gewerkt om de zorg te verbeteren. De inspectie sprak op de locaties met gedreven, betrokken en gemotiveerde medewerkers. Phusis heeft duidelijk vooruitgang geboekt op een aantal normen. Zo kennen de zorgverleners de client en zijn behoeften. Ook werken de zorgverleners meer volgens vaste stappen.

Hoe nu verder?
Binnen 6 maanden heeft Phusis op De Bosweg verbeteringen gerealiseerd. Er is nog meer tijd nodig om alle ingezette verbeteringen verder te door te voeren op locatie De Bosweg en binnen de organisatie. De inspectie heeft voldoende vertrouwen dat Phusis op De Bosweg en Op de Wieke aan de benodigde verbeteringen blijft werken. De inspectie beëindigt daarom het verscherpt toezicht. De inspectie blijft Phusis volgen in het verbeterproces en om te beoordelen of zij waar nodig ook verbeteringen treft op andere locaties. 

Documenten
Rapport Stichting Phusis Bosweg Hoogersmilde juli 2024
Beëindiging verscherpt toezicht Stichting Phusis Bosweg Hoogersmilde september 2024

Bron: IGJ