De operatie is onderdeel van een onderzoek naar de inzet van de robot bij oogoperaties
In Het Oogziekenhuis Rotterdam is voor het eerst ter wereld een oogoperatie met behulp van een operatierobot succesvol uitgevoerd. De operatierobot hielp de oogarts bij het zo precies mogelijk uitvoeren van een volledige operatie aan het achterste deel van het oog (netvliesoperatie, maculapeeling). De operatie is onderdeel van een onderzoek naar de inzet van de robot bij oogoperaties.
Netvliesoperaties zijn heel ingewikkeld en vereisen zeer veel precisie. Ze worden daarom maar door een kleine groep gespecialiseerde oogartsen uitgevoerd. Om de operaties nog nauwkeuriger en veiliger te kunnen uitvoeren, ontwikkelde Preceyes in samenwerking met artsen, waaronder netvlieschirurg Koorosh Faridpooya van Het Oogziekenhuis Rotterdam een robot die de oogarts ondersteunt tijdens deze oogoperaties.
De oogartsen zijn erg blij met de robot: “Dit is een belangrijke stap binnen de oogheelkunde. Het oog is een complex orgaan. Tijdens een oogoperatie opereren we binnen een heel klein gebied. De oogarts moet daarom heel precies te werk gaan. De operatierobot helpt de oogarts als een soort derde hand om de operaties nauwkeuriger uit te voeren. We verwachten dat we hierdoor complicaties kunnen verminderen en het resultaat voor de patiënt kunnen verbeteren.”, aldus Koorosh Faridpooya.
Begin vorig jaar nam Het Oogziekenhuis Rotterdam de operatierobot in gebruik voor tests. Sindsdien is in het Verenigd Koninkrijk een soortgelijke robot van Preceyes ingezet bij een deel van een netvliesoperatie. Na de periode van testen is op donderdag 9 mei in Het Oogziekenhuis Rotterdam de eerste patiënt met succes geopereerd. De robot ondersteunde de oogarts tijdens de volledige maculapeeling (netvliesoperatie).
De operatierobot van Preceyes wordt in de toekomst vaker ingezet bij netvliesoperaties om patiënten preciezer en veiliger te helpen. Ook maakt de robot op langere termijn nieuwe behandelingen mogelijk waarmee aandoeningen aan het netvlies kunnen worden verholpen die nu nog zeer moeilijk of zelfs niet te behandelen zijn. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om behandelingen waarbij medicatie in zeer kleine bloedvaten achterin het oog moet worden toegediend. Deze behandelingen kunnen er in de toekomst voor zorgen dat mensen minder snel het zicht verliezen of zelfs geen zicht verliezen.