Vrijdag 28 juli publiceerde het Reumafonds het jaarverslag over 2016, het jaar waarin het Reumafonds 90 jaar bestond.
In het jaarverslag is de ontwikkeling van het Reumafonds van een klassiek onderzoekfonds naar een moderne patiëntenorganisatie goed terug te zien. Naast stimuleren en financieren van baanbrekend reumaonderzoek en het geven van voorlichting komt het Reumafonds ook actief op voor de belangen van mensen met reuma in politiek en zorg.
Recordbedrag naar wetenschappelijk reumaonderzoek
Onderzoek blijft belangrijk om de gevolgen van leven met reuma draaglijker te maken. In 2016 kon het Reumafonds een recordbedrag van 10 miljoen euro uitgeven aan wetenschappelijk reumaonderzoek naar betere behandeling en genezing van reumatische aandoeningen waar meer dan 2 miljoen Nederlanders mee leven. Zo startte er o.a. een onderzoek naar de gevolgen van reuma en medicatie op de vruchtbaarheid van mannen. Ook kende het Reumafonds een bedrag van 1 miljoen euro toe als eerste tranche om een zorg- en onderzoeksnetwerk naar zeldzame reumatische aandoeningen op te zetten: ARCH.
Succesvolle belangenbehartiging
Ook als belangenbehartiger van mensen met reuma speelde het Reumafonds in 2016 een belangrijke rol om de toegankelijkheid en kwaliteit van de reumazorg te verbeteren. Vaak als deskundige gesprekspartner die samen met patiënten en zorgprofessionals werkt aan duurzame verbeteringen in de reumazorg. Soms als ‘breekijzer’, bijvoorbeeld bij het dreigende tekort aan het medicijn sulfasalazine. In november 2016 waarschuwde het Reumafonds in de media voor dit tekort en mede door deze druk zijn alle partijen snel tot een oplossing gekomen.
In het jaarverslag zijn de activiteiten van 2016 nader uiteengezet.