Wel of niet levenslang bloedverdunners

Een team onder leiding van hoogleraar Klinische Epidemiologie Suzanne Cannegieter start een onderzoek naar de doelmatigheid van levenslange anti-trombosebehandeling. Ze krijgen hiervoor ruim 600.000 euro subsidie uit het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen van ZonMw.

Tijdens de studie gebruiken de onderzoekers een door hen opgesteld voorspelmodel voor het risico op een recidief-trombose. Hiermee kunnen ze op individueel niveau het risico op een tweede trombose voorspellen. “Momenteel slikken mensen die trombose hebben gehad zonder duidelijke oorzaak levenslang bloedverdunners om een recidief te voorkomen. Maar dit is uiteraard niet zonder risico’s, zoals een bloeding”, legt Cannegieter uit. 

Wel of niet levenslang bloedverdunners
De onderzoekers delen 1600 trombosepatiënten in drie groepen in, op basis van hun risicoscore. Door de groep met een middelhoog risico te randomiseren in een behandel- en niet-behandelgroep hopen ze erachter te komen of het voor deze groep wel of niet nodig is om levenslang bloedverdunners te slikken. Voor de groepen met een laag of een hoog risico wordt onderzocht of het voorspelmodel goed werkt, zodat deze groepen correct worden behandeld. “Uiteindelijk is ons doel om trombose te voorkomen én het onnodig gebruik van geneesmiddelen terug te dringen”, aldus Cannegieter. Het onderzoek loopt vijf jaar.