Het doel van de campagne is vooral bewustwording: dat agressie veel voorkomt en hoe we dat kunnen voorkomen
Drie op de vier zorgmedewerkers krijgt wel eens te maken met agressie tijdens het werk. Voor teveel medewerkers een reden dat ze klachten hebben, thuis zitten, of overwegen om de zorg te verlaten. Daarom is op 6 februari in Twente de campagne #SamenTegenAgressieInDeZorg van start gegaan. Maar liefst 14 Twentse zorgorganisaties hebben de krachten gebundeld om zo een statement te maken.
Het doel van de campagne is vooral bewustwording: dat agressie veel voorkomt en hoe we dat kunnen voorkomen. Dat is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Twee ziekenhuizen, twee huisartsenposten en tien VVT-instellingen doen mee.
Bestuurder Jan den Boon van Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede heeft 6 februari het startsein voor de campagne gegeven. “Ik vind het fantastisch dat we zo eensgezind zijn, maar de aanleiding is natuurlijk diep triest. De campagne is confronterend, met ervaringsverhalen van zorgmedewerkers. De gevolgen van agressie in de zorg zijn enorm: verzuim, soms langdurig, angst en medewerkers die om deze reden de zorg verlaten. We vinden het onbestaanbaar dat mensen die andere mensen willen helpen, hun werk korte of langere tijd niet kunnen doen omdat iemand anders zijn of haar emoties niet onder controle heeft. Met deze campagne laten we zien dat we dit niet accepteren.”
Voor de campagne is gekozen voor een vorm die binnenkomt. De beelden zijn silhouetten van medewerkers, om aan te geven dat het iedereen kan overkomen. Vijf zorgcollega’s vertellen over hun ervaring met agressie. Met onder andere een uiting op bussen in de regio en een social media campagne wordt het onderwerp onder de aandacht gebracht.
Op www.samentegenagressieindezorg.nl is meer over de campagne te vinden.
Bron: Medisch Spectrum Twente