Het middenrif scheidt de maag en darmen van de longen en het hart
Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix is een vernieuwende samenwerking aangegaan met het Middenrif Centrum van diafragmachirurg Dr. Pim Welvaart. Na een succesvolle pilot is Dr. Welvaart sinds begin 2023 regelmatig in het SKB om zijn patiënten met een middenrifverlamming te opereren. Het SKB organiseert alle benodigde faciliteiten rondom de operaties. Van operatiekamer met een compleet toegewijd team tot de nazorg. Dankzij deze samenwerking kunnen meer patiënten worden geopereerd en is de wachttijd van twee jaar nu al teruggebracht tot één jaar.
Het middenrif scheidt de maag en darmen van de longen en het hart. Bij een middenrifverlamming drukken de organen van de buik het middenrif tegen de longen en het hart. Dit leidt tot ernstige benauwdheid. De klachten hebben grote gevolgen voor het dagelijks leven. Vaak is werken niet meer mogelijk, het sociale leven is beperkt en sommige patiënten hebben ’s nachts thuisbeademing nodig.
Het Middenrif Centrum
Dr. Welvaart, tevens werkzaam als hoofd en opleider van de afdeling Longchirurgie in het Meander Medisch Centrum, is een autoriteit op het gebied van middenrifchirurgie. Patiënten uit heel Nederland en het buitenland komen naar hem toe voor een operatie. Vijftien jaar geleden ontwikkelde hij zijn techniek om via een kijkoperatie een verlamd middenrif vanuit de buik te verhelpen in plaats van via de borstkas. De operatie is daardoor voor patiënten veel minder belastend.
Welvaart: “Met mijn techniek kan ik meer patiënten helpen, maar in het Meander Medisch Centrum is hiervoor door andere medische ingrepen onvoldoende operatiecapaciteit beschikbaar. De wachtlijst was tijdens de coronapandemie opgelopen tot twee jaar. Dat vond ik veel te lang. Een middenrifverlamming heeft namelijk een enorme impact op het leven van patiënten. Daarom zocht ik naar nieuwe mogelijkheden om de lange wachtlijst terug te dringen en richtte ik in 2022 het Middenrif Centrum op. Vervolgens zocht ik de samenwerking met een ziekenhuis waar ik extra operaties kon uitvoeren. Het SKB ademt gastvrijheid en kwaliteit. Tijdens het behandeltraject spelen verschillende zorgprofessionals en afdelingen een rol in de zorg. Door middel van scholing en training zijn zij bij deze samenwerking betrokken, om zo hoge kwaliteit van te kunnen bieden. Ik mag hier samenwerken met een gedreven en betrokken team, dat expertise over de zorg rondom deze operatie heeft opgebouwd. Van het OK team, tot aan de holding, recovery en verpleegafdeling. Iedereen levert een belangrijke bijdrage aan deze succesvolle samenwerking. Samen laten we zien dat dit een geweldige manier is om met hoge kwaliteit en patiëntveiligheid de wachtlijst terug te dringen.” Door het beschikbaar stellen van een operatiekamer en dankzij het toegewijde en enthousiaste team, kan dr. Welvaart meer patiënten opereren. Dankzij deze samenwerking is het nu al gelukt om de wachttijd voor een middenrifoperatie te halveren.
“Samen maken we echt het verschil voor patiënten”
Zowel voor patiënten, het Middenrif Centrum als het SKB is de samenwerking een win-winsituatie. Na de coronaperiode had het SKB de inhaalzorg snel afgerond en was er ruimte om extra operaties uit te voeren, bijvoorbeeld om wachtlijsten te verkorten. Bestuurder Inge de Wit: “Het Nederlandse zorgsysteem kent echter veel barrières. Daardoor is onze capaciteit niet maximaal benut. Door de samenwerking tussen het SKB en het Middenrif Centrum benutten we dit wel. Deze samenwerking biedt kansen én is een nieuwe benadering in de zorg. Hiermee laten we zien dat we als ziekenhuis niet alleen uitstekende basiszorg bieden, maar ook van betekenis zijn in hoog complexe laagvolume zorg. Het is een nieuwe manier om wachtlijsten terug te dringen. Hiermee maken we echt het verschil patiënten die nagenoeg nergens anders terecht kunnen. Tegelijkertijd bieden we onze medewerkers extra uitdaging door nieuwe expertise op te bouwen. Ik zie zeker mogelijkheden om in de toekomst meer van dit soort kansen te verzilveren.”
Bron: SKB