Deze weeënpleister meet de activiteit van de baarmoeder tijdens de bevalling en kan worden aangesloten op bestaande monitoren in ziekenhuizen
Een innovatieve pleister met sensoren op de buik van een zwangere verbetert de weeënregistratie tijdens een bevalling. Het welzijn van een baby in de baarmoeder wordt hiermee tijdens de weeën nauwkeurig bewaakt en eventuele problemen die tijdens de weeën optreden worden eerder opgespoord. Bevallingen worden hierdoor nog veiliger. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Marion Vlemminx dat zij uitvoerde vanuit Máxima Medisch Centrum (MMC) in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).
Deze weeënpleister meet de activiteit van de baarmoeder tijdens de bevalling en kan worden aangesloten op bestaande monitoren in ziekenhuizen. Tijdens een wee trekt een groot aantal spiercellen in de baarmoederwand zich gecontroleerd samen. Deze activiteit is te meten in elektrische spanning op de huid van de buik van een zwangere vrouw. Een speciale weeënpleister met elektroden signaleert deze activiteit en stuurt de gegevens door naar een bewakingsmonitor.
Verbetering van de uitwendige weeënregistratie
Uit Vlemminx haar onderzoek blijkt dat deze pleister voordelen biedt ten opzichte van de huidige methodes: de uitwendige weeënband en de inwendige druklijn van zwangerschapsbewaking. De pleister registreert nauwkeuriger dan de uitwendige weeënband en voorkomt medische complicaties die kunnen optreden bij de inwendige methode. Ook kan de pleister eenvoudig op de buik van een zwangere vrouw worden geplaatst.
Pleister ook prima voor zwangeren met obesitas
Steeds meer zwangeren in Nederland hebben obesitas. Vlemminx heeft daarom ook onderzocht of de pleister bij deze groep goed werkt. Zij toont aan dat deze prima werkt bij vrouwen met een hogere BMI, daar waar de huidige techniek veel moeite mee heeft.
Verdere implementatie in Nederland
Dit onderzoek ondersteunt het gebruik van de weeënpleister en legt de basis voor het gebruik deze weeënpleister op Nederlandse verloskamers. De pleister is ontwikkeld door Nemo Healthcare: een spin-off van de TU/e en MMC in Veldhoven.