Het doel van Lifelines is een bijdrage te leveren om mensen in de toekomst gezonder oud te laten worden
Het terugkoppelen van gezondheidsresultaten aan deelnemers aan het langlopende gezondheidsonderzoek Lifelines draagt bij aan de preventie van hart- en vaatziekten van deelnemers. Dit blijkt uit een onderzoek van het UMCG en UMC Utrecht onder 50.000 Lifelines-deelnemers. Uit de metingen die tijdens het onderzoek gedaan worden, bleek bij ruim 2.000 deelnemers dat zij een hoog risico op hart- en vaatziekten hebben. Op advies van hun huisarts gebruiken zij inmiddels preventieve medicatie als bloeddrukverlagers.
Risicofactoren in beeld
Tijdens het bezoek aan Lifelines wordt voor elke deelnemer bepaald of hij of zij risicofactoren voor hart- en vaatzieken heeft, zoals een hoge bloeddruk of een hoog cholesterol. Nieuw geconstateerde risicofactoren worden teruggekoppeld aan zowel de deelnemer als zijn huisarts. De onderzoekers zagen na deze terugkoppeling een stijging in het gebruik van bloeddrukverlagende medicatie onder de deelnemers met een hoog risico op hart- en vaatziekten.
Dit draagt bij aan de gezondheid van de deelnemers en is daarom erg positief, vertelt arts en onderzoeker Yldau van der Ende: “Een groot aantal deelnemers van Lifelines met een hoog risico op hart- en vaatziekten kreeg eerder geen bloeddruk- of cholesterolverlagende medicatie voorgeschreven, terwijl dit volgens de richtlijnen wel zou moeten. Het kan zijn dat mensen zich niet bewust zijn van het hebben van risicofactoren; door de ‘screening’ via hun Lifelines-deelname komen deze nu wel aan het licht. Door het behandelen van risicofactoren, is het waarschijnlijk dat hiermee het aantal mensen vermindert dat daadwerkelijk een hart- of vaatziekte krijgt. Hier zal nog verder onderzoek naar moeten plaatsvinden”.
Een schat aan data
Lifelines draagt bij aan het doel om mensen in de toekomst gezonder oud te laten worden. In 2006 is Lifelines daarom gestart met het verzamelen van gegevens van ruim 167.000 deelnemers uit Noord-Nederland: een schat aan data. Bij de start van Lifelines in 2006 was al de verwachting dat bij deelnemers risicofactoren of gezondheidsschade bekend konden worden waarvan zij zich niet bewust waren. Door deze in een heel vroeg stadium op te sporen, kunnen deze deelnemers eerder behandeld worden. Dit werkt vanzelfsprekend preventief voor meer ernstige gezondheidsschade. Sinds 2019 worden Lifelines-deelnemers voor de derde keer uitgenodigd om lichaamsmaterialen (zoals bloed en urine) af te staan en vragenlijsten in te vullen. Met deze gegevens kunnen onderzoekers vervolgens aan de slag om een steentje bij te dragen aan gezonder oud worden.