De Maastricht Studie heeft gedurende de afgelopen 15 jaar een unieke en rijke dataset opgeleverd
De komende jaren wordt De Maastricht Studie volgens planning vervolgd, dankzij een aanvullende financiële boost van 5 miljoen euro. Dit grootschalige epidemiologische onderzoek onder de Zuid-Limburgse bevolking bestudeert het voorkomen, de oorzaken en de behandeling van diabetes type 2, hart- en vaatziekten en andere chronische aandoeningen. De ontvangen vervolgfinanciering maakt het mogelijk om de herhaalmetingen te continueren. Of simpel gezegd: de gezondheid van nog eens ruim tweeduizend Zuid-Limburgers wordt opnieuw uitgebreid onderzocht. Dit is van grote waarde voor de medische wetenschap van vandaag, en het is richtinggevend voor de gezondheidszorg van morgen.
De impact van De Maastricht Studie tot nu toe
De Maastricht Studie heeft gedurende de afgelopen 15 jaar een unieke en rijke dataset opgeleverd, die de wetenschappelijke basis vormt voor de ambities en speerpunten waar zowel het Maastricht UMC+ als de Universiteit Maastricht voor staan. Het inzetten op preventie en vitaliteit is mogelijk dankzij de uitgebreide metingen rondom voeding, beweging en sociale netwerken in De Maastricht Studie. Verzamelde gegevens in andere domeinen van deze ‘epidemiologische goudmijn’, zoals longfunctie, gewrichtsschade en hartritme, zijn tevens een verbindende factor voor uitbouw van een aantal klinische speerpunten van het Maastricht UMC+.
Over de nieuwe financiering
De financiering is gerealiseerd door bijdrages vanuit het bestuur MUMC+, het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht, de zorgcentra voor Acute en Kritieke Zorg, Chronisch Zieken en het Hart+Vaat Centrum van het MUMC+, en het facultaire onderzoeksinstituut CARIM. Voor een periode van vijf jaar is het vervolg van De Maastricht Studie hiermee gewaarborgd. De dataset van De Maastricht Studie staat ter beschikking voor alle wetenschappers van het MUMC+ alsook de andere faculteiten van de Universiteit Maastricht.
Bron: Maastricht UMC+