Vancomycine is een veelgebruikt paardenmiddel bij ernstige bacteriële infecties
De effectiviteit van gevriesdroogde Vancomycine is 20 jaar na de vervaldatum nog net zo groot als bij de nieuwe voorraad van dit middel. Dit blijkt uit een betekenisvol onderzoek van Jari Verbunt: promovendus en onderzoeker op het gebied van medische microbiologie in het Maastricht UMC+. Vancomycine is een veelgebruikt paardenmiddel bij ernstige bacteriële infecties. “Dat dit antibioticum bij correcte bewaring zoveel jaar na dato nog onverminderd effectief blijkt, biedt mogelijkheden voor de verlenging van de houdbaarheidsdata van soortgelijke geneesmiddelen, met alle logistieke, economische en ecologische voordelen van dien”, aldus Verbunt.
Jari Verbunt onderzocht één dosis Vancomycine, die ruim twintig jaar na de vervaldatum bewaard is gebleven in de kasten van het ziekenhuis in Maastricht. Aan de hand van diverse onderzoeksmethodes testte hij op de werking en de veiligheid van dit middel. Op basis van de resultaten van deze testen kan dus worden geconcludeerd dat het middel nog steeds net zo goed en veilig gebruikt kan worden als 20 jaar eerder. Deze bevindingen worden deze week gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift CMI: journal of Clinical Microbiology and Infection.
Ongebruikte medicijnen in de prullenbak
De manier waarop momenteel in de zorg wordt omgegaan met de vervaldata van geneesmiddelen kan volgens Verbunt gerust conservatief en terughoudend genoemd worden. “Iedere dag verdwijnt onnodig een fortuin aan inzetbare medicatie in de verbrandingsoven”, zegt de promovendus naar aanleiding van zijn onderzoek. Eerder heeft het CBS al becijferd dat in Nederland jaarlijks voor circa 100 miljoen euro aan verstrekte medicijnen binnen de eerstelijns zorg ongebruikt in de prullenbak belandt. Bij antibiotica gaat het in Europa om meer dan 20 doseringen per 1000 inwoners per dag.
Voordelen, besparingen en ijzeren voorraad
Dat de vervaldatums van antibiotica zoals Vancomycine veel minder nauw komen dan tot nu toe werd gedacht, leidt daarom in potentie tot verschillende voordelen, mogelijkheden en besparingen. Het betekent dat er minder (kostbare) productie benodigd is, wat niet alleen een financiële besparing oplevert maar ook minder belastend is voor klimaat en milieu. Voor de productie en levering van antibiotica is men in Europa bovendien sterk afhankelijk van het buitenland; veel van ‘onze’ voorraad komt bijvoorbeeld uit China. “In tijden van geopolitiek spanningen is het geen overbodige luxe om in Nederland en Europa een ijzeren voorraad antibiotica beschikbaar te hebben, waarvan we weten dat de houdbaarheid langdurig gegarandeerd is”, zo stelt Verbunt.
Bron: Maastricht UMC+