Allergieën vormen inmiddels de meest voorkomende chronische ziekte in ons land
Het Diakonessenhuis in Utrecht is sinds deze week een specialistisch allergiecentrum rijker. Een team van medisch specialisten, astma- en eczeemverpleegkundigen, diëtisten, psychologen, doktersassistenten en ondersteunend personeel werkt intensief samen om kinderen met allergie, astma en eczeem te helpen. Door deze structurele en intensieve samenwerking krijgen ouders en kinderen snel duidelijkheid ten aanzien van de diagnose en de beste behandeling.
Een allergie is een soms heftige reactie van ons afweersysteem op stoffen die eigenlijk ongevaarlijk zijn. Het kan dan om voedingsstoffen gaan, maar ook om stuifmeel, pollen, insecten, mijten, huisdieren, enzovoort. Die feitelijk onnodige reactie hierop kan wel gevaarlijk zijn en in sommige gevallen zelfs dodelijk. Het aantal en ook de ernst van voorkomende allergieën is volgens onderzoekers van de WUR (Wageningen University & Research) de afgelopen 25 jaar ongeveer verdubbeld. Allergieën vormen inmiddels de meest voorkomende chronische ziekte in ons land.
Ook eczeem komt steeds vaker voor. Het treft ongeveer 10 procent van alle kinderen onder de vier jaar. Veel kinderen hebben een combinatie van verschillende klachten. Zo kunnen astma, eczeem hooikoorts en voedselallergie naast elkaar voorkomen.
Multidisciplinaire aanpak
Voor huisartsen is het om die reden bijna onmogelijk gericht te verwijzen. Patiënten worden daardoor nog wel eens van het kastje naar de muur gestuurd. De multidisciplinaire aanpak in het allergiecentrum, waar allergologen, kinderartsen, dermatologen, longartsen en KNO-artsen samenwerken voorkomt dit. Hierdoor kan ook sneller een goede diagnose worden gesteld en worden overbodige behandelingen en onnodige ontzeggingen van bepaalde voedingsmiddelen voorkomen.
Preventiepoli
Het is ook mogelijk de ontwikkeling van een allergie te voorkomen. Dat geldt vooral voor voedselallergieën bij kinderen, zoals voor pinda’s en eieren. Dat moet dan wel op jonge leeftijd gebeuren. Het gaat dan om de eerste acht maanden. Voor kinderen met een verhoogd risico voor de ontwikkeling van een voedselallergie (zoals kinderen met eczeem) heeft het Diakonessenhuis in Utrecht een aparte preventiepoli. Op basis van specifiek onderzoek krijgen ouders dan gerichte voedingsadviezen.