De verbetervoorstellen zijn aangedragen door de zorgaanbieders, zorgverzekeraars en hun vertegenwoordigers

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maakt in de informatiekaart Hoofdlijnen dbc-release 2020 (RZ20a) bekend welke verbeteringen per 2020 worden doorgevoerd in het dbc-systeem van de medisch-specialistische zorg. De verbetervoorstellen zijn aangedragen door de zorgaanbieders, zorgverzekeraars en hun vertegenwoordigers. Op 20 december volgt een conceptuitlevering van de dbc-release (productstructuur). Hieronder vindt u de wijzigingen op hoofdlijnen.

Aangepaste zorgprestaties voor genderzorg
De registratie van genderzorg wordt per 2020 ingedeeld in vier fasen. Voor elke fase is een declarabele zorgprestatie. In de huidige situatie bestaat genderzorg uit drie fasen. In fase 3 gaat het om patiënten die begeleid worden in de reallife-fase en patiënten die één keer in de twee of drie jaar voor een controle komen op de polikliniek (vaak levenslang). De zorg voor deze twee patiëntengroepen is te divers om in één zorgprestatie te vatten. De zorg uit fase 3 wordt daarom opgesplitst in twee losse zorgprestaties. Zo kunnen er passendere tarieven worden afgesproken en wordt het ook makkelijker om de zorg voor patiënten in de vervolgfase voort te zetten in instellingen waarmee samenwerkingsverbanden zijn.

Extra diagnosen voor complex chronisch longfalen
Er komen diagnosen bij in de zorgproductstructuur voor complex chronisch longfalen. Zo wordt een passendere zorgregistratie mogelijk en is de diagnose voor de patiënt beter herkenbaar op de nota. Meer informatie over deze en andere wijzigingen leest u in de informatiekaart en in het document Hoofdlijnen dbc-release RZ20a.

Stabiel dbc-systeem, focus op innovatief contracteren
We voeren de komende jaren zo min mogelijk wijzigingen in het dbc-systeem door. De wijzigingen voor 2020 zijn daarom zoveel als mogelijk beperkt gehouden. Een stabiel registratiesysteem biedt zorgverzekeraars en zorgaanbieders meer ruimte om werk te maken van innovatieve contractafspraken. Lees meer hierover in ons advies Belonen van zorg die waarde toevoegt