Met dit onderzoeksprogramma geeft het Longfonds gehoor aan de grootste wens van patiënten: toegankelijke en effectieve oplossingen vinden voor longziekten.
Longfonds lanceert met trots een vernieuwend en resultaatgericht internationaal samenwerkingsprogramma: Accelerate.
Met dit grensverleggende onderzoeksprogramma geeft het Longfonds gehoor aan de grootste wens van patiënten: toegankelijke en effectieve oplossingen vinden voor longziekten.
Een medische doorbraak is hard nodig. Het aantal mensen met een longziekte, en bijbehorende maatschappelijke en financiële gevolgen, nemen in rap tempo toe. Alleen al in Nederland leven 1,2 miljoen mensen met een ongeneeslijke longziekte zoals astma en COPD. De eerste medische doorbraak van Accelerate wordt binnen zeven jaar verwacht.
Doel
Longfonds Accelerate werkt versneld aan een medische doorbraak voor ongeneeslijke longziekten zoals astma en COPD. Op initiatief en onder regie van het Longfonds worden de krachten gebundeld van vooraanstaande onderzoekers van topinstituten, artsen, longpatiënten en maatschappelijke partners. Een krachtenbundeling van dit formaat leidt versneld tot nieuwe ideeën en snellere resultaten.
De sleutel zit wat ons betreft in intensieve internationale samenwerking en wetenschappelijke kennisdeling over longziekten. Deze unieke aanpak creëert ruimte voor de broodnodige innovatie. Dit is hét moment om deze stap te zetten. Toegang tot nieuwe kennis, opkomende technologieën en mogelijkheden tot intensievere samenwerking zorgen namelijk voor uitzonderlijk goede omstandigheden. Een medische doorbraak wordt al binnen zeven jaar verwacht.
Om deze enorme klus met alle betrokkenen te klaren én de beoogde versnelling te realiseren, wordt in Accelerate gewerkt met een start up mentaliteit. We kunnen voortbouwen op jarenlange ervaring en opgebouwde inzichten. Door nu intensieve samenwerking en kennisdeling te realiseren, is een versnelde medische doorbraak voor ongeneeslijke longziekten zoals astma en COPD dichterbij dan ooit.
Hoe werkt dit vooraanstaande internationale programma precies aan die medische doorbraak? Een greep uit de unieke elementen van de Accelerate aanpak:
- Het Longfonds houdt van begin tot eind de regie op alle onderzoeksfasen, waarbij de duidelijke focus op het gewenste resultaat voor patiënten voorop staat. We gaan door tot oplossingen zijn gevonden en impact is bereikt.
- Nieuwe wetenschappelijke kennis en ervaringen worden voortdurend en gestructureerd tussentijds uitgewisseld door betrokken onderzoekers en artsen van academische topinstituten. Deze korte lijnen leveren aanzienlijke tijdwinst op: cruciale informatie wordt niet pas na publicatie beschikbaar maar wordt direct optimaal benut.
- Een speciaal benoemde Patiënt Advies Commissie is het hele onderzoekstraject betrokken. Deze patiëntenparticiptatie is van wezenlijk belang om daadwerkelijk succesvolle en bruikbare resultaten te kunnen opleveren.
- Het Longfonds verbindt maatschappelijk partners en investeerders, waardoor het startkapitaal kan groeien en we langdurige betrokkenheid kunnen garanderen. Conform de afspraken vloeien toekomstige opbrengsten waar mogelijk terug naar onderzoek binnen het Accelerate programma.
Projecten
In het eerste onderzoek dat start onder Accelerate staat astmapreventie centraal: het voorkomen van astma bij kinderen.
Elk jaar krijgen 32.000 kinderen de diagnose astma, dat zijn er 88 per dag! De komende zeven jaar wordt aan drie concrete oplossingen gewerkt:
Een melkpoeder dat een aanzienlijke groep kinderen kan beschermen tegen astma en allergie;
Een voorspellende diagnostische test om te bepalen welke kinderen baat hebben bij extra bescherming;
Een aanvullende preventieve behandeling gebaseerd op boerderijstof, wormparasieten en/ of voedingssupplementen.
In 2018 gaat een tweede onderzoeksproject binnen Accelerate van start, gericht op het repareren van de kapotte longen bij mensen met COPD.
Team
Binnen Accelerate verbindt het Longfonds internationale onderzoekers van academische topinstituten, artsen, longpatiënten en maatschappelijk partners zodat krachten worden gebundeld en het beoogde resultaat versneld kan worden bereikt.
In het eerste onderzoeksproject, waarin astmapreventie centraal staat, werken onderstaande instituten met elkaar samen. De Patiënt Advies Commissie, die een belangrijke gesprekspartner vormt binnen dit eerste Accelerate project, wordt op dit moment samengesteld.
Excellente beoordeling
Het voorstel voor het astmapreventie-onderzoek binnen Accelerate werd als excellent beoordeeld door een toonaangevende onafhankelijke internationale jury onder leiding van Prof. Dr Jos van der Meer. Deze jury bestond uit internationaal gerenommeerde wetenschappers op het gebied van (kinder)longgeneeskunde (astma), immunologie, long biologie en longweefselherstel. De commissie werd gecomplementeerd door een ervaringsdeskundige die de voorstellen vanuit patiëntperspectief beoordeelde.
Een citaat uit het juryrapport: ‘Deze studie zou het eerste onderzoek kunnen worden dat aantoont dat astma bij kinderen kan worden voorkomen. De jury benadrukt de grote stappen die gemaakt kunnen worden.’
Juryleden:
Prof. dr. Jos van der Meer, Radboud UMC Nijmegen
Prof. dr. Marc Humbert, INSERM, Parijs
Prof. dr. Stephen Holgate, University of Southampton
Prof. dr. Andrew Bush, Imperial College London
Prof. dr. Harald Renz, Philipps-Universität Marburg
Prof. dr. Saverio Bellusci, Justus Liebig Universät Giessen
Prof. dr. Gunilla Westergren-Thorsson, Lund University
Stijn van Gremmen, ervaringsdeskundige