Bij mensen met MS die cognitieve problemen hebben is de communicatie van belangrijke knooppunten in ons brein, de zogenaamde 'hubs', verstoord.

Dit blijkt uit onderzoek van het MS centrum Amsterdam. Bij cognitieve problemen, zoals geheugenverlies, is de communicatie van hubs toegenomen en lijkt er sprake van overbelasting van deze hersengebieden. De resultaten worden vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology.

Bijna de helft van alle mensen met MS ervaart cognitieve problemen, zoals problemen met geheugen, aandacht en snelheid van informatieverwerking. Om beter te snappen waarom sommige mensen met MS wel en anderen juist geen cognitieve problemen hebben, heeft promovenda Kim Meijer, bij anatomie en neurowetenschappen van VUmc, onderzocht of de communicatie tussen hersengebieden verandert bij mensen met MS die cognitieve problemen ervaren. Er lijkt inderdaad sprake te zijn van verstoringen in het hersennetwerk, waarbij de hubs overbelast worden. De resultaten zijn gebaseerd op ruim 300 mensen met MS en bijna 100 gezonde vrijwilligers die deel uitmaken van het zogenaamde Amsterdam MS cohort.

Spoorwegen
De manier waarop alle hersencellen samen een netwerk vormen is belangrijk voor een goede cognitie. Dit hersennetwerk bestaat uit allerlei gebieden die voortdurend informatie met elkaar uitwisselen. Je zou het hersennetwerk kunnen vergelijken met het Nederlandse spoornetwerk. Bij een station als Lelystad is het enkel mogelijk om in de richting van Almere te reizen of in de richting van Zwolle. Terwijl een station als Utrecht verbindingen heeft met stations door heel Nederland. In een hersennetwerk kan Utrecht gezien worden als een belangrijk knooppunt, oftewel een 'hub-regio'. Verstoringen van zo'n hub-hersengebied, hebben een grotere impact op het hersennetwerk dan wanneer een hersengebied met slechts een paar verbindingen getroffen wordt. Onderzoekers vermoeden dat juist daarom deze gebieden een belangrijke rol spelen bij het cognitief functioneren.

Bron: VUmc