Dit is de verrassende uitkomst van een groot Nederlands-Amerikaans onderzoek dat afgelopen week werd gepubliceerd
Poliepen in de darmen van patiënten met een chronische darmontsteking, geven geen verhoogd risico op darmkanker. Dit is de verrassende uitkomst van een groot Nederlands-Amerikaans onderzoek dat afgelopen week werd gepubliceerd. Dit betekent dat controle hierop bij deze patiënten in de toekomst wellicht minder vaak nodig is.
Patiënten met een chronische darmontsteking, ook wel inflammatory bowel disease (IBD) genoemd, krijgen nu vaker een darmonderzoek, een coloscopie. Dit adviseren Europese en Nederlandse richtlijnen, omdat studies uit het verleden suggereren dat patiënten met IBD een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van darmkanker. Het is de vraag of ontstekingspoliepen, die worden aangetroffen bij 20-45 procent van de patiënten met IBD, dit risico verder doen toenemen.
Een team van onderzoekers uit de Verenigde Staten (Mount Sinaï Hospital, New York) en Nederland (UMC Utrecht) voerde tussen 1997 en 2017 een multicenter onderzoek uit onder 1.582 patiënten met IBD. Van hen hadden 462 patiënten (29 procent) ontstekingspoliepen. Het doel van de 20-jarige studie was het bepalen van het risico op darmkanker en de noodzaak tot verwijdering van de dikke darm bij IBD-patiënten. De onderzoekers vonden dat patiënten met ontstekingspoliepen vaker meer ernstige ontstekingen hadden en een groter ontstoken oppervlak. Echter, ontstekingspoliepen op zichzelf waren geen onafhankelijke voorspellers van darmkanker.
In deze studie, waarbij IBD-patiënten ongeveer 5 jaar werden gevolgd, was het risico op ontwikkeling van darmkanker niet significant verschillend tussen patiënten met ontstekingspoliepen of zonder poliepen. Deze studie zegt niks over het risico in het algemeen van poliepen op darmkanker.
Minder vaak kijkonderzoek
"Dit is goed nieuws voor IBD-patiënten met ontstekingspoliepen. De resultaten van deze studie kunnen leiden tot een aanpassing van de richtlijnen, zodat een darmonderzoek minder vaak nodig is. Hierdoor kunnen onze bevindingen bijdragen aan een betere levenskwaliteit en lagere zorgkosten," zegt senior co-auteur dr. Bas Oldenburg, MDL-arts in het UMC Utrecht.